SF: Fixerum i Aarhus nu

Byråd afgør, om narkomaner skal have sundhedsrum

-  Når vi får et rum hvor stofmisbrugerne kan tage deres stoffer vil det betyde færre dødsfald og større tryghed for naboerne, siger SF's politiske ordfører, Thomas Medom.

På Aarhus Byråds møde på onsdag skal byrådet behandle det forslag om at indføre Sundhedsrum (også kaldet fixerum) i Aarhus, som han og byrådskollegaen Claus Thomasbjerg står bag.

Den socialdemokratiske rådmand for sociale forhold, Hans Halvorsen, har tidligere vist interesse for forslaget.

Dermed kan vejen være banet for, at narkomanerne i Aarhus for første gang får adgang til et officielt anerkendt fixerum.

- Den store fordel ved at få narkoindtagelsen væk fra opgange og bænke, er at det giver personalet mulighed for rådgivning og råd til narkomanerne samtidig med at det hindrer dødsfald på grund af overdoseringer og urene kanyler, siger Thomas Medom om forslaget.

- Sundhedsrum skal ses som et udtryk for en politik hvor de hårdest ramte narkomaner mødes som misbrugere der skal have hjælp og støtte til at komme i behandling og ikke som kriminelle der skal straffes.

Sundhedsrum lovliggjort
Den 13. juli 2012 lovliggjorde et flertal i folketinget bestående af Enhedslisten, Liberal Alliance og Regeringen sundhedsrum i Danmark.

Finansieringen til forslaget skal komme fra de 7 millioner kroner regeringen har afsat til at støtte formålet i 2012 og 10 millioner kroner fra næste år, oplyser Thomas Medom.

De to SF'ere vil nu lade det være op til forvaltningen at komme med et konkret bud på hvor der skal placeres et sundhedsrum. En placering i et rum i værestedet Reden er tidligere nævnt som mulighed.