Sensorer skal beskytte F16-fly

Østjysk opfindelse kan opfange missiler

Den østjyske elektronikvirksomhed Terma er ikke bare kendt for sin rumteknologi.

Senest har det ellers været historierne om rumsonden Rosetta, der har tiltrukket sig mest opmærksomhed, men nu er virksomheden i gang med udvikle teknologi til en helt anden kamp.

Terma i Lystrup har nemlig udviklet et sensorsystem til F16-fly, som skal beskytte mod varmesøgende missiler. Det skriver Ingeniøren.

Sensorsystemet kan være på vej til at blive monteret på både amerikanske, tyrkiske og hollandske kampfly, da alle landenes flyvevåben har vist interesse for Termas system kaldet PIDS+.

I modsætning til almindelige sensorsystemer, kan netop Termas opfindelse vise sig at være særlig effektiv over for for eksempel skulderbårne missiler, som blandt andet organisationen Islamisk Stat menes at være i besiddelse af.

- Disse skulderbårne missiler er efterhånden blevet en af de største trusler mod kampfly, men det har indtil nu været så rasende dyrt at eftermontere missilvarslingssystemer på eksisterende fly, at ingen har haft råd til at gøre det, siger John Rygaard, direktør i Airborne Applications hos Terma, til Ingeniøren.

Skulderbårne missiler sigter efter et flys udstødning, men det har mange F16-fly ikke et forsvarssystem imod.