Selvmord med 179 knivstik?

Politiet overså angiveligt tekniske spor

01:51

Det var i huset her i Ans den 55-årige skolelærer blev fundet med 179 knivstik.

1 af 2

En 55-årig skolelærerindes død med mindst 179 knivstik blev i 2003 henlagt som selvmord af politiet efter en efterforskning, der ifølge dagbladet B.T. var både mangelfuld og sjusket.

Den dræbte, Edith Hindhede Christiansen, boede i Ans nord for Silkeborg. Sagen blev efterforsket af politiet i Viborg.

På baggrund af aktindsigt i sagen og samtaler med kilder skriver B.T. mandag, at det lokale politi så bort fra flere tekniske spor, der tydede på, at kvinden blev dræbt.

Efterforskningen blev gennemført af en enkelt kriminalassistent, som måtte afbryde sin fridag, og blev indstillet efter blot få timer. Flere helt grundlæggende efterforskningsskridt blev ifølge avisen undladt, huset blev aldrig hverken afspærret eller undersøgt, og kvindens mand blev ikke ordentligt afhørt.

Flere kilder med indgående kendskab til sagen frygter, at endnu et drab forklædt som selvmord derfor blev overset. B.T. har de seneste dage dokumenteret, hvordan politisjusk i en lignende sag fra Kolding betyder, at en formodet drabsmand på 10. år er på fri fod.

Fundet død i soveværelset
Edith Hindhede Christiansen, var lærer på folkeskolen i hjembyen Ans og blev om morgenen den 2. november 2003 fundet død i soveværelset i sit og mandens fælles hjem.

Hendes mand anmeldte sagen som selvmord og forklarede, at han var sovet fra det voldsomme dødsfald. Omstændighederne var dog så mystiske, at to tilkaldte patruljebetjente og en læge mistænkte, at der i virkeligheden var tale om et drab.

Obduktionserklæringen, som B.T. er i besiddelse af, viser, at Edith Hindhede Christiansen døde af forblødning fra mindst 179 knivstik og snit i nakken, hovedbunden, halsen, ansigtet, armene, hænderne og mellem benene.

Skader, som er ekstremt atypiske for selvmord, og som flere eksperter tvivler på kan påføres af ofret selv.

Ingen vagt hos politiet
I samråd med lægen bad de to patruljebetjente om assistance fra det daværende kriminalpoliti i Viborg. Her var dog ingen på vagt den pågældende søndag, og der blev blot sendt en enkelt mand af lavest mulig rang til stedet. En kriminalassistent, som måtte afbryde sin fridag.

Rapportmaterialet, som B.T. har fået aktindsigt i, viser, at den efterfølgende efterforskning blev ekstremt kortvarig.

Efter en kort afhøring af manden og en overfladisk gennemgang af huset og liget vurderede kriminalassistenten, at der var tale om selvmord.

Han forlod efterfølgende huset uden at forsegle det og undlod at tilkalde teknikere og retsmediciner, hvilket ellers er sædvane ved mistænkelige dødsfald.

Led af depression
Baggrunden for beslutningen var blandt andet Edith Hindhede Christiansens sygdomshistorie. Hun havde i to måneder op til sin død lidt af depression og psykosomatiske smerter, men var på intet tidspunkt fundet selvmordstruet, viser dokumenter, som B.T. er i besiddelse af.

Selvmordskonklusionen blev efterfølgende blåstemplet ved en obduktion, der støttede sig til politirapporten, men flere uvildige eksperter rejser nu tvivl om obduktionens konklusion.

Blandt andre den ansete amerikanske retsmediciner Matthias Okoye tvivler stærkt på, at noget menneske vil være i stand til at påføre sig selv de ekstremt omfattende skader.

Øverst kan du se TV 2 | ØSTJYLLANDs indslag om historien.