Selvhjælps-grupper for mænd vinder frem

Selvhjælpsgruppen ”Kom videre mand” har etableret sig i Østjylland. Her kan mænd tale om det, der er svært at tale med andre mænd om

03:05

Mænd har ofte svært ved at tackle modgang i livet som arbejdsløshed, stress eller skilsmisse. Måske fordi mænd - i modsætningen til kvinder - ikke altid er så gode til at tale med hinanden om personlige problemer.

Alligevel har selvhjælpsgruppen "Kom videre Mand" etableret sig i både Aarhus, Randers og Silkeborg. Her mødes otte mænd i otte uger alene for at snakke med hinanden.

- I nogle kredse er der tabu om at tale om følelser. Som mand bliver det at have de svært opfattet som værende svag, siger Jørgen Klok, gruppeleder hos ”Kom Videre Mand” i Aarhus.

En af dem, der benytter selvhjælpsgrupperne er Andreas Lassen fra Silkeborg. Han er far til to små børn og blev skilt for to år siden, men han er stadig ikke færdig med at rydde op i sit liv.

- Det var en stor sorg for mig at blive skilt, og jeg havde virkelig dårlig samvittighed over, at vi bragte børnene i den situation. Og det har jeg sgu nok ikke helt sluppet, fortæller Andreas Lassen.

Selvom Andreas Lassen har masser af gode venner at trække på, så mener han alligevel, at mandegruppen kan noget, som hans private omgangskreds ikke helt formår.

- Ens kammerater vil jo en det bedste. Men nogen gange kan det også betyde, at de holder en lidt fast i de gamle ting. For mig havde jeg et behov for at komme ud af offer-rollen af min skilsmisse og tage ansvar for det, siger Andreas Lassen.

”Kom videre mand” kører efter et koncept, hvor deltagerne mødes i to en halv time af gangen. Emnerne for hver uge er lagt i faste rammer og styres af en frivillig gruppeleder.

- Når vi som mænd ligesom samles uden chefer, koner, kvinder, børn og fodboldkammerater og tilføjer den er helt simple struktur, så sker der noget. Vi har ikke på samme måde lært det, som kvinderne har, fortæller Andreas Lassen.

- Tit så taler mænd måske også om nogle andre ting med deres mandlige venner. Det kan være fodbold og så videre. Og når livet bliver svært, så kan det være svært at dele med sine venner, siger Jørgen Klok.