Selvglade bilister er farlige

Bilister har for høje tanker om egne evner

Danskerne har ofte alt for høje tanker om deres egne evner bag et rat. Og det skaber hasarderet kørsel - og farlige situationer for dem selv - og for andre.

Sådan lyder meldingen fra Danmarks Tekniske Universitet, hvor trafik-psykolog og seniorforsker Mette Møller kort og godt siger:

- Generelt har vi en tendens til at overvurdere vores egne evner som bilister. Rigtig mange synes de er bedre end gennemsnittet - og i praksis kan det jo ikke lade sig gøre.

Mette Møller understreger over for DR Østjylland, at det ofte er en overvurdering af egne evner bag et rat, der får bilister til at træde speederen i bund og lave rådne overhalinger indenom.

- Typisk er transporttid en form for spildtid, fordi man bare skal fra et sted til et andet. Og det kan friste nogen, som føler sig selvsikre, til at lave nogle små svinkeærinder for at komme hurtigere frem i køen.

Sætter liv på spil

Men med den slags uforudsete og hasarderede handlinger i trafikken sætter bilister ikke kun deres eget men også andres liv på spil, understreger Mette Møller.

- I det øjeblik man begynder at lave sine egne små regler og køre lidt for stærkt og svinge, hvor man ikke må så er man - selv om man måske selv føler at man har styr på situationen - med til at skabe et uforudsigeligt trafikbillede. Og det betyder at risikoen for at nogen støder sammen og der sker et uheld den stiger, siger hun til DR Østjylland.

Læs mere om trafikkampagnen "Så kør dog ordentligt!"