Se TV2OJs nytårstale

Find meningen med dit liv. Sådan lyder opfordringen fra filosof Morten Albæk

05:54

1 af 2

De fleste østjyder - og alle andre danskere - er i dag så oplyste, at de med lethed kan svare på en lang række spørgsmål om stort og småt.

Det allervigtigste spørgsmål er kun de færreste imidlertid i stand til at besvare, nemlig hvad meningen med deres liv er.

Det mener den aarhusianske filosof Morten Albæk, der har fået fri taletid i TV 2 | ØSTJYLLANDs nytårstale 2015.

I sin nytårstale opfordrer Morten Albæk os til at holde en lille selskabsleg, næste gang vi er sammen med venner eller bekendte:

- Prøv at spørge dem, hvorvidt de er i stand til på under 45 sekunder at svare på sammenhængende og logisk på, hvad meningen er med deres liv. I ni ud af ti tilfælde vil I få et svar, der er så uldent, tåget, usammenhængende og ulogisk, at det er svært at finde hoved eller hale i, forudser Morten Albæk.

Hvis man derimod spørger en fremmed person om, hvem de er, vil de fleste ifølge Morten Albæk straks forklare, hvad de laver. Derimod vil kun de færreste begynde med at fortælle om andet end fx deres arbejde eller uddannelse.

- Det absurde her er, at arbejdslivet jo kun er en mindre korridor af de mange korridorer, som det store liv består af. Det er bare én eger i livets hjul. Når vi bliver spurgt om, hvem vi er, kan vi ikke svare ved andet end vores profession.

I sin nytårstale opfordrer Morten Albæk til, at vi lærer os selv bedre at kende - så vi ikke kun definerer os ud fra, hvad vi laver.

Se nytårstalen i videoen øverst i artiklen eller i nyhederne på TV 2 | ØSTJYLLAND torsdag kl. 19.40.

Sidste års nytårstale blev holdt af biskop i Århus Stift Kjeld Holm. Se Kjeld Holms nytårstale her.