Se: Nu fjernes 4.000 tons jord

Frygt for at forurening vil skade drikkevand

01:46

1 af 2

En nedlagt hjulfabrik i Hadsten kan være en trussel mod nutidens drikkevand.

For at undgå, at det kommer så vidt, begyndte Region Midtjylland i dag det omfattende arbejde med at få gravet 4.000 tons jord væk fra grunden.

Byggegrunden har tidligere huset fabrikken Trelleborg, som har produceret hjul, nav og aksler. Jorden indeholder chloerede opløsningsmidler, der er kræftfremkaldende opløsningsmidler, og som nu truer med at trænge ned til drikkevandet.

Den forurenede jord truer med at ødelægge en stor grundvands-reserve på 50 millioner kubikmeter, og derfor skal jorden væk så hurtigt som muligt, fortæller geolog Henrik Larsen fra Region Midtjyllands regionale udvikling til TV 2 | ØSTJYLLAND:

- Vi har en tikkende bombe liggende, som vi nu har fjernet skallen over. Det er med at fjerne forureningen, inden skaden sker, siger han og fortsætter:

- Der er ikke sket nogen skade endnu, men på sigt vil der ske en spredning af en farlig forurening.

Ifølge Region Midtjylland er der omkring 8350 grunde placeret over hele regionen. Ingen ved, hvor meget, det vil koste af fjerne forureningen fra grundene.

Hvert år bruger Region Midtjylland 25 millioner kroner på at undersøge og afhjælpe forureningsproblemer.

Vurderingen er, at det vil tage omkring to uger at fjerne al den forurenede jord fra hjulfabrikken i Hadsten, og yderligere to uger at fylde grunden op med sand.

Du kan se en reportage fra dagens gravearbejde i tv-indslaget øverst på siden.