Se ind i dine tanker

En scanning kan afsløre mere, end du tror

01:48

1 af 2

Hvad du tænker, er normalt kun dig selv, der ved, men nu har en hjerneforsker fra Aarhus Universitet opfundet en metode til at se ind i din hjerne.

Hjerneforsker Peter Vuust fik den idé, at han ville scanne sin egen hjerne, mens han lyttede til sin yndlingsmusik fra Beatles-albummet Abbey Road.

Med hjælp af en MR-scanner kunne scanningsbilleder vise, hvordan hjernen reagerede på musikken. Det skete ved at registrere blodgennemstrømningen i hjernen.

Efter at have scannet sin egen hjerne, foretog Peter Vuust et forsøg med 15 personer, som alle lyttede til Beatles' musik i 15 minutter.

Da computeren, der læste scanningerne havde lært, hvordan de 15 hjerner reagerede på musikken, kom der er en 16. forsøgsperson i scanneren. Ud fra de forrige personers hjernepåvirkninger, kunne Peter Vuust forudsige, hvordan den sidste person ville reagere.

- Så kunne vi forudsige, at så måtte han lytte til lige præcis det her stykke musik - udelukkende ved at kigge på hans hjernerespons, siger hjerneforsker Peter Vuust til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Peter Vuust mener, at der er store perspektiver i at kunne aflæse folks reaktioner på forskellige påvirkninger. Han forsker blandt andet i, hvordan musik kan være med til at dæmpe smerter.

Se et tv-indslag om hjerneforsøget øverst i artiklen.