Samsø var centrum for stort slag

I TV 2 | ØSTJYLLANDs nye rejseserie Ekspedition 56 kan du i første program høre historier fra Samsø

03:27

I begyndelsen af 700-tallet blev Danmark samlet til ét stort rige af den legendariske konge Angantyr. Han byggede først Dannevirke ved grænsen til Tyskland, grundlagde Ribe og derefter drog han og følget til Samsø.

- Her byggede de Kanhave-kanalen tværs gennem øen, hvor kongen ville gemme sin flåde, fortæller historiker Casper Clemmensen.

Ikke længe efter forsøgte svenskerne dog at tage magten fra kongen, og det udmøntede sig i et stort slag lige netop på Samsø.

- Fortællingerne siger, at Angantyr havde et berømt, magisk sværd ved navn Tyrfing, som han ikke kunne tabe et slag med. Det skete dog alligevel ved slaget på Samsø, beretter Casper Clemmensen.

Skal lære at skyde med bue og pil

Efter en aftale med svenskerne fik kongen dog lov til at blive begravet med sværdet i en stor gravhøj. På den måde gik sværdet efterfølgende i arv til kongens datter, der på spektakulær vis fik det overdraget.

Alt det og meget mere kan du høre om i programmet. Undervejs tager historikeren desuden seerne med på flere oplevelser på og i havet nær Samsø. Blandt andet skal han prøve at skyde med bue og pil, og så viser han, hvordan man tænder bål uden tændstikker eller lighter - og hvorfor det er attraktivt at kunne.

Præmissen for serien er, at Casper Clemmensen og rejsemakkeren Emilie tager turen langs den 56. nordlige breddegrad fra Samsø i øst til Hvide Sande i vest. I første program går de i land på Issehoved på øen i Kattegat.

Du kan høre mere om kongen Angantyr og hans færd på Samsø øverst i artiklen.

Se hvordan det går, når TV 2 | ØSTJYLLAND sender hele første afsnit af Ekspedition 56 i aften klokken 19.50. Programmet kan også ses på vores hjemmeside her.