Samsø kræver styr på narko

Stop narkoen før den ankommer til øen

Genrefoto Foto: Colourbox

Det er de statslige myndigheder, der svigter, ved at lade hård narkotika strømme ind i landet. Sådan lyder det fra Samsø Kommunes formand for Social- og kulturudvalget, Henrik Kjær (V) efter at Samsø er havnet på de danske kommuners førsteplads over narkorelaterede dødsfald. De seneste syv år har tre personer mistet livet i forbindelse med misbrug af narkotika. Det er danmarksrekord, når man sætter tallet i forhold til øens beskedne indbyggertal på 3.800 personer. Aarhus er på 14.-pladsen i den samme statistik og København nummer 11.

- Det er selvfølgelig voldsomt, når man ser på det procentvis. Men det er altså også over en periode på syv år, vi har haft tre narkorelaterede dødsfald, siger Henrik Kjær.

Han vurderer i lighed med øens betjent, at der især at tale om blandingsmisbrugere, der indtager medicin og stoffer hjemme hos dem selv. Øen har med sine anslået 6-7 narkomaner ikke et stofmisbrugsmiljø på gaden, hvor narkomaner er synlige i gadebilledet.

Se også: Samsø fører an i uhyggelig statistik

Og det er ikke Samsø Kommune, der svigter i forhold til den forebyggende indsats, mener socialudvalgsformanden:

- Det er ikke sådan, at vi sidder på hænderne. Jeg synes, vi gør en god forebyggende indsats, hvor SSP (skole, socialforvaltning, politi) kommer ud til de unge og taler om de her ting. Og der er et godt samarbejde med det lokale foreningsliv, siger Henrik Kjær.

Samsø køber ekspertise til behandlingen af narkomaner hos Aarhus Kommune. Hver fjortende dag kommer en misbrugskonsulent over til øen og er med til at planlægge behandlingen og visitere brugere til substitutionsbehandling som fx lægemidlet Metadon og få igangsat en udredende psykiatrisk behandling.

Hernik Kjær vurderer, at det er den lette tilgængelighed til hårde stoffer generelt i Danmark, som er det store problem. Og her efterlyser han en stærkere indsats fra de nationale myndigheder.