Samsø kræver olieberedskab

Øen er forsvarsløs overfor miljøkatastrofe

05:00

1 af 2

På Samsø frygter man, at der skal ske en oliekatastrofe i de sejlruter, der ligger få sømil fra kysten. Øen har nemlig ikke sit eget olieberedskab, hvis olie driver mod kysten.

- Det er simpelthen rystende, hvis det sker. Vi bør og vi skal kræve, at der sker noget inden det når dertil, siger øens borgmester, Jørn Nissen (K), der nu har skrevet til Miljøministeriet for at forlange et bedre beredskab.

- Når vi skriver til ministeren er det fordi, vi ønsker et svar. Og det skal ikke være en søforklaring. Vi ønsker, der tages action på det, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Samsingene har ventet længe: I 2007 fremviste øens redningskorps den trailer (se billedet over artiklen), der indeholder alle de redskaber, Samsø har til at bekæmpe en oliekatastrofe: Traileren indeholder en flydespærring, der kan afspærre en havn eller omringe et skib.

Miljøskibe ubrugelige

Og der er ikke meget hjælp at hente fra de danske miljøskibe, der skal inddæmme olien, den dag katastrofen rammer. Chefen for beredskabet sagde i august sit job op ved Flådestationen i Frederikshavn fordi han ikke mener, beredskabet kan stille noget op overfor en alvorlig olieforurening, der rammer i Kattegat.

Blandt andet er miljøskibene så fladbundede, at de ikke må sejle, når vinden er over femten sekundmeter. Desuden lever udstyret ombord ikke op til den viden, man har i dag om risikoen for, at mandskabet ombord skal blive forgiftet af brændstofdampe, fortæller premierløjtnant Kasper Thomasen, som er chef på miljøskibet Mette Miljø.

Se et tv-indslag om sagen øverst på siden.