Samsø-kartoflerne er klar

Hevet op på rekordtid i år

Foto: Mads Risom

Lørdag blev årets første store mængde Samsø-kartofler hevet op ad jorden, og senere samme aften skal de serveres på en lokal restaurant.

Og endnu en gang er det gårdejer Jens Øster Mikkelsen, der er først med kartoflerne.

- Det er ekstremt tidligt, og det er det tidligste, jeg har prøvet, at de er klar, men de er også sat allerede den 26. februar. De er ikke kæmpestore, men vi har haft gode vejrforhold, hvor specielt marts var en varm måned. De her kartofler står på en skråning, som er sydvendt, så de har fået masser af sol, siger Jens Øster Mikkelsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Det er fjerde år i træk, at han er den første, der kan hive et større parti kartofler op ad jorden på Samsø, der er kendt for at lave gode kartofler.

- Der er mange ting, som spiller ind. Vejret, nattefrost, jordtyper og hvilken sort kartofler det er, siger Jens Øster Mikkelsen.

Det første store parti kartofler har han solgt til den lokale restaurant Skipperly, hvor gæsterne allerede lørdag aften kan sætte tænderne i de gule kartofler.

Men man skal nok regne med, at der endnu går et par uger, før der er hevet nok kartofler op ad jorden, til at man kan lægge dem i indkøbskurven.

- Der vil komme lidt løbende, men ikke i store mængder endnu, der skal vi nok tre uger længere frem, før det er en normal vare, siger Jens Øster Mikkelsen.

Jens Øster Mikkelsen har dyrket kartofler i 27 år.

Kartoflerne er af sorten Arielle, som er kendt for sin gule farve.