Samsø-kartofler er tørstige

Landmændene vander markerne på livet løs

Samsø-kartoflerne lider modsat os danskere i varmen. Vi hilser solens hede stråler velkommen, men kartoflerne har det hårdt.

Landmændene på Samsø har i øjeblikket et stort vandforbrug. de vander på livet løs, så kartoflerne kan få den essentielle næring. Men det ser værre ud i krystalkuglen. Nok har det været en god start på sommeren for det danske sommervejr, men nu varsler DMI om tørke, hvilket får tæerne til et krumme på landmændene. Derfor er overarbejde for at holde de folkekære Samsø-kartofler i live.

- Der er fuld beskæftigelse med tre mand hver dag. Det er en travlt tid, der skal hænges i for at følge med, for der forsvinder rigtig meget vand, siger en af kartoffelavlerne, jens Christian Kjeldahl, til P4 Østjylland.

Med tørkevarslingen kan det resultere i, at landmændene overskrider deres vandkvote. Men Jens Christian Kjeldahl er fortrøsningsfuld - i hvert fald for i år.

- Hvis tørken fortsætter i for eksempel tre uger mere i samme takt, så begynder det at blive lidt anstrengt. Men hvis vi får tre uger mere med godt vejr, vil vi også få mange salgsklare kartofler, og så vil vandingsbehovet blive mindre igen, siger han til P4 Østjylland.