Samlesteder for svin genåbnes

Efter nogle ugers lukning må der atter køres slagtesvin til Tyskland fra to samlesteder ved Randers og Herning.

To jyske samlesteder for svin, som har været lukket siden den 20. juni efter afsløringer af ulovlige dyretransporter, er tirsdag genåbnet for eksport af slagtesvin.

Det drejer sig om samlestederne i Randers og Sunds ved Herning. De har i tre uger har været åbne for eksport af smågrise, men er fortsat lukket for eksport af søer til slagtning, oplyser Fødevarestyrelsen.

Genåbningen for slagtesvin sker, efter at Fødevareregion Nord i uge 29 har overvåget det skærpede tilsyn med eksporten af smågrise og fundet det tilfredsstillende. For hver enkelt transport af smågrise har der på forhånd skullet ligge en accept fra den landmand, typisk i Tyskland, der skulle modtage grisene. Den procedure skal dog stadig følges.

<B>Baggrund</B>
Samlestederne blev lukket af forbrugerminister Carina Christensen (K), samtidig med at hun meldte de to store svineeksportører Niels Vinderslev i Randers og Henrik Vestergaard fra Sunds til politiet.

Mens samlestederne nu genåbnes for slagtesvin, risikerer en række danske vognmænd at miste deres tilladelse til at køre med dyr, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag. Vognmændene
har erkendt, at de systematisk har oplyst falske bestemmelsessteder for titusindvis af danske smågrise, som er eksporteret til Tyskland. Den praksis er vidt udbredt.

Eksempelvis har et handelsselskab i den lille tyske by Garrel på papiret modtaget over 18.000 danske smågrise de seneste tre måneder. Men selskabets ledelse oplyser over for avisen, at de
danske smågrise aldrig kommer i nærheden af Garrel, for de sendes direkte ud til tyske landmænd.

Ifølge veterinærdirektør Preben Willeberg fra Fødevarestyrelsen er denne praksis "lige til en
politianmeldelse", fordi den forringer myndighedernes muligheder for hurtigt at opspore dyrene i tilfælde af sygdomsudbrud. Samtidig mister veterinærmyndighederne muligheden for at kontrollere, hvor langt grisene transporteres.
/ritzau/