Sælger ulovlige sushifisk
Århusianske fiskehandlere undlader i stor stil at nedfryse fisk, der skal bruges til sushi.
Rå, ufrossen tun, makrel og laks langes flittigt over fiskehandlernes disk, mens forbrugerne risikerer at blive alvorligt syge efter en omgang hjemmelavet sushi, fordi de ufrosne fisk kan indeholde parasit-orme.
Et butikstjek, som Jyllands-Posten har foretaget blandt 10 fiskehandlere i Århus og København, viser, at hovedparten af de besøgte fiskehandlere sælger rå, ufrossen fisk til de kunder, som spørger efter fisk til sushi.
Det er ifølge EU's fødevareforordning ulovligt. For at sikre, at parasitterne slås ihjel, pålægger forordningen fiskehandlerne at fryse al fisk, som skal spises råt, ned til -20 grader i mindst et døgn. Men det undlod otte ud af ti besøgte fiskeforretninger, som solgte rå ufrossen sushitun til avisens udsendte indkøbere.
Fiskehandlerne informerede ikke om risikoen ved at spise rå fisk, ligesom de ikke opfordrede indkøberen til selv at foretage dybfrysningen.