Sæler bør skydes

Fiskere hårdt ramt af sultne sæler

08:56

1 af 2

Sæler er ikke længere et særsyn i de danske farvande. Bestanden stiger år for år, og det får nu de østjyske fiskere til at råbe vagt i gevær. 

De mange sæler går i fiskernes garn og æder en stadig større del af fangsten og dermed fiskernes levebrød. Det fortæller Peter Skødt Hansen, der er formand for fiskeriforeningen i Bønnerup på Djursland, tirsdag i Go' Aften Østjylland.

- Det er meget forskelligt fra dag til dag, hvor meget der bliver stjålet. Men typisk er 30 til 50 procent af fangsten ødelagt. Det kan vi direkte mærke på pengepungen, siger han.

- De sidste to år har jeg ikke tjent lige så meget, som jeg kunne have fået i socialhjælp.

Sæler skal skydes

Peter Skødt Hansen opfordrer derfor til, at der fra politisk side bliver igangsat en regulering af den voksende sælbestand, som lige nu tæller omkring 15.000 spættede sæler og 1.000 gråsæler.

- Jeg synes, vi skal have en naturlig bestand af sæler, og det mener jeg ikke, vi har i dag. Jeg mener, vi har mange flere, end vi burde have, siger han.

Ikke uden problemer

Men det er ikke helt problemfrit at begynde at regulere sælbestanden, lyder det fra Rune Kristiansen, der er biolog i Kattegatcentret. For ca. 100 år siden blev der skudt så mange sæler, at der stort set ikke var flere tilbage i de danske farvande, og gråsælen er stadig klassificeret som stærkt truet.

Desuden mener han, at en regulering bliver en vanskelig politisk beslutning på grund af nutidens natursyn.

- Den danske befolkning har det syn på sæler, at det er nuttede pelsdyr med store brune øjne, men det er jo i princippet grådige rovdyr, siger han.

Du kan se hele interviewet i klippet herover. Du kan også se det i Go' Aften Østjylland. Det er tirsdag kl 18.15, 21.25 og 23.25