Sædbank holder udsalg

Den aarhusianske sædbank Cryos har et specielt tilbud

En alt for stor del af de 140.000 portioner sæd i den internationale sædbank Cryos med hovedsæde i Aarhus er leveret af blonde eller rødhårede typer.

- Vi ligger inde med alt for meget sæd fra mænd med skandinavisk udseende. Men forholdsvis få efterspørger det, så vi vil nok forsøge at komme af med det ved at sælge det til en lavere pris, altså som en udsalgsvare, fortæller Cryos' direktør, Ole Schou, til metroXpress.

Sæd fra mænd med brune øjne og mørkt hår bliver solgt til normal pris, for det bliver revet væk med det samme:

- Vi har slet ikke været dygtige nok til at finde denne type mørkhårede donorer med helt brune øjne, forklarer direktøren. 

- I øjeblikket afviser vi alle blonde, mellemblonde og rødhårede donorkandidater med blå, grå og grønne øjne. Til gengæld søger vi efter mørkhårede med brune øjne,« siger han, men understreger, at sædbanken ikke diskriminerer særlige racer eller etniciteter, men blot leverer de typer sæd, som kunderne efterspørger.

Når Cryos har et overskudslager af sæd fra blonde mænd, skyldes det, at bankens hovedsæde ligger i Aarhus nær Aarhus Universitet, hvor mange mandlige studerende har tjent til studierne ved at aflevere donorsæd.

Men en stor del af sædbankens kunder bor blandt andet i Spanien, Italien og Grækenland, hvor man ikke har interesse i at forøge familien med et blond og blåøjet barn.

Cryos sælger sæd til barnløse i over 65 lande i hele verden, og for at skaffe den sæd, folk efterspørger, er der oprettet filialer i New York i USA og Mumbai i Indien. 

- Og vi skal blive bedre til at søge donorer i Danmark med andre etniciteter end dansk, siger Ole Schou. 

Siden det i sidste uge kom frem, at sædbanken Cryos var begyndt at takke nej til rødhårede donorer, har virksomheden modtaget en lang række henvendelser fra rødhårede verden over.  

- Nogle er meget vre­de og aggressive. De anklager os for racis­me. An­dre appellerer til, at vi tager de rødhårede tilbage, siger Ole Schou, direktør i Cryos. 

Ole Schou er overrasket over reaktionerne, og han beklager at have stødt folk.

- Vi kan lide rødhårede og alle andre. Men vi udbyder det, kunder­ne efterspørger. Og sagen er, at der er begrænset efterspørgsel på sæd fra rødhårede, blon­de og mellemblon­de.

Sædbankens persona­le bruger i disse dage en del kræfter på at forkla­re de vrede rødhåre­de, at det vil være spild af tid og penge at lade rød­hårede donere sæd, for det bliver ikke brugt.