Sådan passer du en ko

Tegneserier om landbrug er en eksportsucces

Kinesiske bønder skal nu lære at passe køer og kalve efter pixibogs-princippet. En brugsanvisning med masser af simple tegninger er nemlig blevet en eksportvare for Videncentret for Landbrug i Aarhus. Det fortæller DR Østjylland.

Konsulent Ulrik Toftegaard Jensen fortæller, at de normalt er vant til at skrive masser af ord, men de udenlandske landmænd ønskede at få billeder. Derfor har han lavet en manual med masser af tegninger og meget lidt tekst. De hænger ude i kostaldene.

- Hvis der f.eks. er noget omkring kælvningen, så kan tegningerne vise, hvordan kalven ligger inden i koen. Så kan vi bedre vise det, fortæller Ulrik Toftegaard Jensen.

Egentlig kommer ideen fra japansk bilindustri. Den går ud på at gøre produktionen ensartet og billig. Systemet hedder SOP - standard operational procedures. Målinger viser, at tegneserierne får medarbejderne til at tage ansvar og lave færre fejl.

- I stedet for hele tiden at ringe til lederen for at spørge, hvad gør vi nu, så er medarbejderne selvhjulpne og går i gang. De kan se, hvad der skal gøres.

Skal undervise kinesiske kolleger

På fredag rejser en ung landmand til Kina for at lære bønderne derovre at passe køer og kalve, så de kan få mere og bedre mælk.

Det er Johan Schelde Christensen fra Kolding-egnen, der vil undervise de kinesiske kolleger i det aarhusianske pixi-system. Han og familien har selv brugt systemet SOP over for medarbejderne på gården, hvor de har 500 malkekøer:

- Alt herhjemme på gården er på plads, det er niende generation, der kører den, og min bror og jeg bliver den 10. Det bliver dejligt og en stor udfordring at komme derover og hjælpe med at udvikle tingene, så de kan producere mere mælk.

Videncenter for Landbrug har solgt rettighederne i tre lande.

Kilde: DR Østjylland