Sådan kan du bruge dit ukrudt i madlavningen

Ukrudt er ikke bare ukrudt. Det er råvarer, der kan bruges til lækker madlavning.

03:08

VIDEO: Hør hele friluftsvejleder Karen Thingstrups guide til at lave mad med ukrudt her.

Vi bekæmper ukrudt ved at rive det op, bruge ukrudtsfjerner og slå det ned. Men faktisk er ukrudt meget mere brugbart, end vi måske går og tror.

Friluftsvejleder fra Karpenhøj Naturcenter, Karen Thingstrup, giver her sit bud på fire slags ukrudt, der kan bruges på forskellige måder i madlavningen. Alt ukrudtet kan findes i baghaven.

1. Røllike

Rølliken, når den blomstrer.

Når røllike vokser op, bliver det til en fin, hvid plante. Planten kan blive op til en halv meter høj. Men inden det sker, kan man finde små skud i haven. Skuddene er noget mildere i smagen, end den fuldvoksne plante. 

- Der er en del bitterstoffer i, så man kan med fordel bruge den i fede retter. Det kan være fed fisk eller retter med fløde.

Bladene på rølliken, der har bitterstoffer i sig. 

Rølliken kan kendes på bladene, der ligner små juletræer. Planten er nem at genkende, hvis man husker at holde øje med kendetegnene.

Du kan finde opskrifter med røllike her, blandt andet en grøn suppe og en bagt kartoffel med urtesmør.

2. Almindelig syre

Her ses den almindelige syre, som den ser ud, hvis man plukker den jævnligt. 

De fleste kender nok skovsyren, men faktisk findes der en masse andre former for syre, man også kan spise. Hvis man plukker sine urter med jævne mellemrum, kan man få flere blade frem.

- Bladene smager lækkert og syrligt. Den er nem at kende, siger Karen Thingstrup.

Du kan finde almindelig syrer på skrænter og imellem græs, i grøftekanter og langs veje. De kan plukkes fra marts til oktober, men mens den blomstre kan bladene være bitre og grove.

Du kan finde opskrifter på retter med almindelig syre her, blandt andet granité og en lækker sandwich.

3. Skvalderkål

Til højre ses skvalderkål, som det ser ud, hvis man lader den stå fra april, når den skyder. Slår man den ned eller prøver på anden vis at bekæmpe den, skyder den de lækre skud, der ses til venstre.

Skvalderkål giver fine og blanke skud, hvis man plukker eller slår den jævnligt.

- De er rigtig gode i pesto, men også i bagning. Det smager helt fantastisk. De er også gode i en frisk salat, siger Karen Thingstrup.

Skvalderkål vokser i skyggen på fugtig jord, og kan blive op til en halv meter høj.

Du kan finde opskrifter med skvalderkål her, blandt andet urtemuffins.

4. Lancetformet vejbred

Her ses et lancetformet vejbred.

Den lancetformede vejbred er utrolig udbredt, og man kan bruge den til flere forskellige formål.

- Den er rigtig god i frikadeller i stedet for spinat eller andet. Men den kan også bruges til at stoppe kløe fra myggestik. Man skal bare tygge lidt på den, og så smøre den ud på biddet, siger Karen Thingstrup.

Den lancetformet vejbred er i familie med strandvejbreden, som du kan finde opskrifter med her, blandt andet på stuvet strandvejbred og en lækker salat.