Så er der serveret: Østjylland tager hul på kulinarisk år

Som del af Region Midtjylland er Østjylland Europæisk Gastronomiregion i 2017. Første madevent foregår i Aarhus den 9. februar

Som østjyde er der grund til at finde den ekstra store kniv og gaffel frem her i 2017.

Region Midtjylland er nemlig udnævnt som Europæisk Gastronomiregion, og i den forbindelse vil der i løbet af 2017 blive arrangeret en lang række madevents i Østjylland og resten af regionen.

Det første foregår den 9. februar, hvor skolen for trends og gastronomi, Aarhus Tech, holder eventen "Mad på rejsen – Hammelbanen tur/retur i 40´erne". Her bliver Cafeen i Folkestedet i Aarhus forvandlet til en jernbanerestauration, som den så ud i 1940erne.

- Vi vil servere retter som klassisk smørrebrød, stegt flæsk med persillesovs, frikadeller med stuvet kål og måske en gammeldags æblekage til dessert. Ligesom det blev lavet dengang, siger projektleder Annette Thejsen fra Aarhus Tech i en pressemeddelelse.

Cafeen i Folkestedet forvandles til en jernbanerestaurant, som den tog sig ud i 1940erne. Her er det grisehandler Larsen og Røde, der ordner verdenssituationen på Matadors jernbanerestaurant. Foto: Mini Wolf - Scanpix

- Arrangementet er allerede udsolgt, så vi har valgt at beholde udsmykningen i lokalerne, så folk kan komme forbi til frokost den 10, 13 og 14 februar, hvor vi holder ekstraordinært åbent, siger Annette Thejsen.

Læs også Aarhus Street Food udvider massivt efter succes

Alene i Aarhus vil der blive holdt godt 50 madevents i løbet af året.

Det er Food Organisation of Denmark, som - i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Kommune og Region Midtjylland - har planlagt programmet for Aarhus som Europæisk Gastronomiregion 2017.

Pelle Øby-Andersen, der er direktør hos Food Organisation of Denmark, ser store perspektiver i programmet. 

- Det åbner nogle vigtige døre for alle, der arbejder med mad i Region Midtjylland. Ikke kun til Europa, men til hele verden. Derudover vil titlen forhåbentlig få madbranchen i Region Midtjylland til at stå endnu tættere sammen om at udvikle maden i regionen, siger Pelle Øby-Andersen. 

Se det foreløbige program her.