Royal havmølle-indvielse

Skal levere strøm til 400.000 husstande

Mere end tre år efter at Dong Energy af Energistyrelsen fik retten til at opføre Danmarks største havmøllepark nogensinde, så indvies parken i dag officielt af dronning Margrethe med deltagelse af blandt andre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Parkens 111 kæmpevindmøller leverer samlet 400 MW strøm. Det svarer til omkring 400.000 danske husstandes årlige forbrug.

Anholt Havmøllepark, der breder sig over et område på størrelse med omkring 12.000 fodboldbaner, tegner sig dermed for næsten en tredjedel af den samlede elektricitet produceret af landets i alt 11 havmølleparker. Heraf er Dong involveret i de syv.

Havmølleparken ejes med 50 procent af Dong Energy, der har udviklet, opført og driver parken, mens PensionDanmark ejer 30 procent og PKA 20 procent.

Se: Havmøllepark i fuld drift

Dong er førende internationalt på havmølleområdet og har installeret flere møller til havs end nogen anden virksomhed primært med fokus på markederne i Danmark, Tyskland og England. Anlægsprisen for Anholt-parken er på 10 milliarder kroner.

- Offshore vind er i dag den hurtigst voksende energiteknologi i Europa, og Anholt Havmøllepark er seneste eksempel på DONG Energy's markedslederskab indenfor havvindmøller.

- Det er vores mål at fastholde denne position, samtidig med, at vi bidrager til at udvikle teknologien og industrien, siger Henrik Poulsen, der er adm. direktør i Dong Energy.

Se: TV-2 fejer vindmøller

Fundamenter, tårne og turbiner til mølleparken er alle udviklet og produceret i Danmark.

- Anholt Havmøllepark er leveret til tiden og på budget. Samtidig kan vi sammen med vores partnere, PensionDanmark og PKA glæde os over, at produktionen fra parken er kommet særdeles godt fra start, siger Henrik Poulsen.