Roskildesyge sender borgere og ansatte hjem fra Akut Døgntilbud

Opkast og diarré lukker afdeling i Silkeborg

Akut Døgntilbud Psykiatriens Hus i Silkeborg. Foto: Google Street View

Borgere og medarbejdere på Akut Døgntilbud Psykiatriens Hus i Silkeborg er torsdag blevet sendt hjem, da der er roskildesyge på stedet.

Ud af de 11 borgere på afdelingen har seks af dem symptomer som opkast og diarré, ligesom flere medarbejdere på stedet også er ramt af det.

Det fortæller Yrsa Bro, der er ledende oversygeplejerske i Regionpsykiatrien Midt.

- Det startede i sidste uge, og da det ikke er lykkedes at bremse det, lukker vi ned i to døgn, siger Yrsa Bro til tv2oj.dk.

Symptomfri i to døgn

Det betyder, at borgerne og personalet på stedet først kan komme tilbage, når de har haft to døgn uden symptomer på roskildesygen.

Sygehus ramt af maveinfektion

- Vi sætter ekstra rengøring i gang, hvor alt vaskes af i klor, og alt sengetøj og lignende vaskes, siger Yrsa Bro.

Akut Døgntilbud Psykiatriens Hus er et tilbud, hvor sindslidende borgere kan få et kortere ophold med henblik på tryghed og psykisk stabilisering, som Region Midtjylland og Silkeborg Kommune er sammen om.

- Det bliver vurderet, om de pågældende borgere skal have besøg af personale derhjemme, eller om det kan klares per telefon, siger Yrsa Bro.

Smitteårsagen er uvist

Hvordan sygdommen er kommet ind på stedet er endnu uvist.

- Det er formentlig en borger eller en medarbejder, der har haft det med, for det er kun på det sted, at sygdommen har huseret, siger Yrsa Bro og fortæller, at Roskildesyge bestemt ikke er noget, der forekommer hver dag.

- Mig bekendt har vi ikke haft det tidligere. Så det er sjældent.

Norovirus (roskildesyge)

Norovirus er en hårdfør virus, som giver akut maveinfektion med diarré og opkastning. I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “Roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936.
Kilde: Fødevarestyrelsen