Røg lukker domkirke

Brand fylder Aarhus Domkirke med røg

Aarhus Domkirke er mandag blevet lukket, og det vil den være i nogle dage, da den skal have den helt store rengøring, efter en brand har fyldt kirken med røg.

Mandag formiddag blev Aarhus Brandvæsen kaldt ud til en brand i Skolegade nummer 17. Ejendommen har tidligere hørt sammen med Aarhus Domkirke og fungeret som kirkekontor, og derfor er der en underjordisk forbindelse mellem de to bygninger ved Bispetorv i Aarhus.

Her var håndværkere i gang med at fjerne nogle rør på et område, hvor der er asbest i isoleringen.

- Fordi asbest er giftigt, skal man have en støvsuger sat til, når man laver sådan noget arbejde. Men støvsugeren begyndte pludseligt at brænde. Nogle gange sker der det, at ting begynder at brænde, så det er rent uheld. Branden udviklede en masse røg, som blev ført ind i kirken, siger Lasse Clemensen, der er indsatsleder ved Aarhus Brandvæsen.

Mandag formiddag gik meldingerne på, at røgen kunne indeholde asbest, men nu slår analyser af røgen fast, at det ikke er tilfældet.

Se: Domprovst: - Frygtelig ærgerligt

- Vi har analyseret det, og der er ikke asbest i det, siger Michael Lund Petersen, der afdelingsansvarlig hos Pro Industri og Skadeservice, der netop nu er i gang med at gøre rent i domkirken.

- Vi har sat en luftrenser til at køre, og så har vi ti mænd, der går i gang med at gøre alt rent i morgen (tirsdag, red.). Vi forventer, at vi er færdige med kirken onsdag, siger Michael Lund Petersen.

Derfor kommer det ikke til at påvirke de travle juledage, som venter i den kommende tid, ret meget.

Brandvæsnet fik meldingen om branden mandag formiddag klokken 09.15, og ingen personer kom alvorligt til skade ved branden.

- Der er en håndværker, som har fået lidt røg, men det er ikke slemt, siger Lasse Clemensen.