Robotten Sille kan bremse demens

Spritnye resultater viser, at Sille, den koreanske robot, bremser demens hos sygdomsramte i Aarhus

02:10

Den koreanske robot, Sille, som er blevet fast inventar hos DemensHjørnet i Aarhus, har bremset demens hos et flertal af de borgere, der har deltaget i et forsøg med robotundervisning de sidste seks måneder.

Det viser spritnye resultater, der blev offentliggjort i går, onsdag.

Forsøget er gået ud på, at borgerne har spillet spil og trænet deres hukommelse med robotten, som taler og stiller spørgsmål til dem. Af de personer, der har fået undervisning af Sille, har størstedelen vedligeholdt deres niveau, mens nogle borgere endda har forbedret sig siden begyndelsen af forsøget.

-Når en robot er instruktør, bliver der skabt et eller andet uformelt læringsrum, og det gør, at deltagerne tør udfordre sig selv på en anden måde, fordi robotten ikke dømmer dem, hvis de svarer forkert, siger Michelle Nielsen, projektleder, Center for Frihedsteknologi ved Aarhus Kommune.

Læs også Robot kan forsinke udvikling af demens hos ældre i Aarhus

De demensramte bliver undervist og trænet i hukommelses- og sprogfærdigheder gennem 16 forskellige spil. Formålet med træningen er at lære dem en teknik, de kan bruge i hverdagen.

-Vi håber, at de kan lære at tage strategien fra undervisningen med Sille med ud i hverdagen, så de for eksempel kan stå i supermarkedet og bruge huskemetoderne fra undervisningen til at få købt alt på deres indkøbsseddel, siger Michelle Nielsen.

Læs også Robotter lever i allerbedste velgående

Aarhus er den eneste af landets kommuner, der bruger en robot til træning af personer med demens. Ifølge rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive, vil hun arbejde for, at brugen af robotter ligesom Sille bliver implementeret i endnu højere grad.

-Vi er nødt til at forske endnu mere i disse teknologier i respekt for de mennesker, der får sygdommen. Og i særdeleshed i respekt for de pårørende, der skal passe en dement. De har brug for alle de teknologiske hjælpemidler de kan få, siger Jette Skive.

Øverst i denne artikel kan du møde robotten Sille i et indslag om robotundervisningen hos DemensHjørnet.