Rigsadvokaten åbner for forbud mod Loyal To Familia

Det danske retssystem skal nu tage stilling til, om banden Loyal To Familia, der blandt andet opererer i Aarhus, skal opløses ved lov.

Københavnerbanden Loyal to Familia har i år forsøgt at få fodfæste i Aarhus. Foto: Scanpix

Rigsadvokaten giver grønt lys for, at der kan føres sag ved de danske domstole, så banden Loyal To Familia, LTF, der primært opererer i Aarhus og København, kan blive forbudt.

I august bad justitsminister Søren Pape Poulsen (K) Rigsadvokaten vurdere, om der ville være grundlag for at gøre banden ulovlig.

Læs også Black Army i Aarhus har lagt rygmærkerne og opløst sig selv

- Jeg har fortalt justitsministeren, at der ud fra en anklagerfaglig og juridisk vurdering er grundlag for at gå videre med en opløsningssag i forhold til LTF, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard i en pressemeddelelse.

Efter aftale med Rigspolitiet skal Københavns Politi forestå den videre efterforskning.

- Det skal ses i lyset af, at Københavns Politi jo i forvejen er i gang med en række efterforskninger mod enkeltpersoner, siger Ole Hasselgaard, der ikke ønsker at uddybe i et interview med Ritzau.

I august bad justitsminister Søren Pape Poulsen (K) Rigsadvokaten vurdere, om der ville være grundlag for at gøre Loyal To Familia ulovlig. Foto: Liselotte Sabroe - Scanpix

Søren Pape Poulsens anmodning til Rigsadvokaten kom i kølvandet på en sommer med mange skyderier især på Nørrebro i København.

Pape kalder i en pressemeddelelse beslutningen for historisk. 

- Vi skal bruge de muligheder, vi har i grundloven til at forsvare os, når banderne udfordrer vores grundlæggende sikkerhed og tryghed.

- Som samfund er vi stærkere end banderne, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at stoppe deres hærgen. Det er min forhåbning, at sagen vil føre til et forbud, som vil kunne udgøre endnu et værktøj i kampen mod banderne.

Det er ifølge Justitsministeriet forventningen, at efterforskningen af sagen kan være færdig i løbet af første halvår af 2018. 

Ikke første gang

Det er ikke første gang, Rigsadvokaten har undersøgt muligheden for at køre retssag mod en gruppe for at få den opløst.

Tidligere er muligheden for at forbyde rockergrupperne Hells Angels og Bandidos blevet undersøgt. Også den muslimske bevægelse Hizb ut-Tahrir har været genstand for en undersøgelse.

Læs også Flertal af politikere: Frikadellegate har skadet Randers

Men alle gange har konklusionen lydt, at en eventuel retssag ikke ville føre til et forbud. Blandt andet fordi det ville være svært at bevise, at grupperne som foreninger udøvede kriminalitet.

Grundloven beskytter borgernes ret til at danne foreninger - men hvis de udøver vold, slår grundloven fast, at de kan opløses ved dom.

Det siger grundloven

Grundlovens paragraf 78 beskytter danskernes ret til at danne foreninger - men giver også mulighed for at opløse dem ved lov.

Få et overblik over paragraffens bestemmelser her: 
 
 • Stk. 1
  Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at danne foreninger i ethvert lovligt øjemed.
   
 • Stk. 2
  Foreninger, der virker eller søger at opnå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.
   
 • Stk. 3
  Ingen forening kan opløses ved en regeringsforanstaltning. Dog kan en forening foreløbig forbydes, men der skal da straks anlægges sag imod den til dens opløsning.
   
 • Stk. 4
  Sager om opløsning af politiske foreninger skal uden særlig tilladelse kunne indbringes for rigets øverste domstol.
   
 • Stk. 5
  Opløsningens retsvirkninger fastsættes nærmere ved lov.

Kilde: Grundloven