Retsmægling saboteres

Blandt andet forsøg på retsmægling i Århus ødelægges af forsikringsselskaberne, lyder dommerkritik

Et forsøg med retsmægling i fem retter, deriblandt byretten i Århus, er flere gange blevet saboteret af forsigtige forsikringsselskaber, mener dommerne.

Selskaberne vil ikke garantere dækning af sagsomkostningerne, sådan som de ellers gør det i det normale retssystem, og det har i flere tilfælde fået mæglingsforsøgene til at gå i vasken, allerede inden de er kommet i gang, siger flere dommere.

- Vi er blevet noget forskrækkede over forsikringsselskabernes "nej" til at dække sagsomkostningerne. I yderste konsekvens kan det jo fuldstændigt fjerne grundlaget for at indføre retsmægling i Danmark, siger byretsdommer ved Københavns Byret Tuk Bagger.

Udover Århus er det er byretterne i Københavns, Roskilde og Ålborg samt Vestre Landsret, der deltager i forsøget med retsmægling. En metode, der kan løse konflikter uden om det normale retssystem ved hjælp af en såkaldt mediator, som er uddannet jurist og fungerer som en slags ordstyrer ved møderne mellem parterne. Her forsøger man at nå til enighed om en tilfredsstillende løsning for begge parter, der samtidig spares for en lang og opslidende sagsbehandling i retssystemet.

Advokat Jørgen J.B. Carstensen har selv ført en sag ved retten i Århus, som, efter at forsikringsselskabet sagde nej til at dække sagsomkostninger, til sidst måtte slæbes den tunge vej gennem det normale retssystem.

- Det handlede om en sag med nabostridigheder, om hvem der måtte køre på en privat vej. Netop den slags sager er ideelle til retsmægling, fordi det kan gøre begge parter tilfredse, og de skal jo bo ved siden af hinanden fremover også, siger han.

Men efter længere tids brevveksling med sagsbehandleren hos forsikringsselskabet, som i dette tilfælde var Codan, måtte Jørgen J.B. Carstensens klient give op.

- Den første udmelding fra selskabet var, at man som udgangspunkt slet ikke dækkede retsmægling. Og så gik tiden med breve frem og tilbage, og til sidst var vi nødt at droppe retsmægling og gå i retten i stedet, siger Jørgen J.B. Carstensen.

Ifølge retsassessor ved Retten i Århus, Michael Lynge Jensen, kan problemet skyldes manglende viden om retsmægling.

- Jeg tror, at det langt hen ad vejen skyldes, at selskaberne ikke er blevet godt nok orienteret om forsøget. Der savnes simpelthen oplysning om, hvad det drejer sig om, siger han.

(Ritzau)