Rejser til Athen for at vise støtte

Enhedslistens Nikolaj Villumsen rejser til Athen for at deltage i kampagne mod EU-reformkrav

Grækerne skal have ret til at sige nej til EU's reformkrav.

Det mener Enhedslisten, der derfor sender østjyske Nikolaj Villumsen, der er partiets EU- og udenrigsordfører, og EU-debattør, Tobias Clausen, til Athen for at støtte den græske nej-kampagne mod de internationale långiveres reformkrav.

- Jeg støtter grækernes ret til at træffe en demokratisk beslutning og sige nej til EU's afpresning, siger Nikolaj Villumsen om beslutningen og fortsætter:

- Folkeafstemningen har skabt vrede i EU's politiske elite, men jeg synes, det er både fornuftigt og demokratisk at lade befolkningen bestemme sin egen fremtid.

Enhedslistens delegation vil deltage i nej-kampagnen frem mod søndagens folkeafstemning.

Ved folkeafstemningen skal grækerne sige ja eller nej til, om de støtter de internationale långiveres reformkrav til fordel for et nyt låneprogram.

Men Villumsen mener ikke, at den hårde sparekurs, som EU lægger op til, skal presses ned over hovedet på grækerne med tvang.

Handler om politik

- Konflikten mellem EU og Grækenland handler ikke om økonomi, men om politik. Den græske regering har fremlagt forslag, der sikrer overskud på statsbudgettet og betaling af gælden ved at hæve selskabsskatten, siger han.

- Men det afviser EU og kræver en fortsættelse af sparepolitikken, der har fået arbejdsløsheden og gælden til at eksplodere, fortsætter han.

Han understreger samtidig, at EU prøver at "skræmme" andre kriseramte EU-lande som Irland og Spanien ved at "straffe grækerne".

En støtteordning fra EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB), som har holdt grækerne økonomisk flydende, udløb med udgangen af juni. Samme dag misligholdt Grækenland et lån til IMF.

Landets banker og børsen i Athen er lukket indtil efter folkeafstemningen.

Enhedslistens tomands-delegation regner blandt andet med at deltage i en demonstration fredag på Syntagma-pladsen i Athens centrum, hvor titusinder ventes at møde op.