Randers Regnskov afliver ni bisoner: Ingen er så kede af det som os

Mineralmangel har tvunget Randers Regnskov til at aflive ni af deres fjorten bisonokser

De majestætiske bisonokser er en del af et større naturoprettelsesprojekt, som Randers Regnskov er en del af. Foto: Randers Regnskov

En flok bisonokser har siden 2012 beboet Vorup Enge, hvor de, som en del af et større naturbevaringsprojekt, har afgræsset området i sommerhalvåret for at holde engene åbne.

Men nu er bestanden gevaldigt reduceret, fra 14 til kun 5 okser. De ni måtte aflives, da det viste sig, at de var voldsomt syge.

Læs også Elvis' hjem i Randers bliver dobbelt så stort

- Det har vist sig, at bisonerne ikke har fået mineraler nok i det foder, de har haft adgang til på engene, forklarer Brian Rasmussen, som er leder for udstillingsafdelingen. Og det er et problem, som er opdaget alt for sent:

Mineralmanglen er desværre ikke en løbende proces, som vi har kunnet se og dermed reagere på.

Brian Rasmussen, Randers Regnskov

- Forværringen i dyrenes tilstand sker ret pludseligt, når mineralindholdet når et kritisk punkt. Derfor er det også meget alvorligt, når det sker. I princippet betyder det, at dyrene ikke kan optage næring og at deres immunsystem slår fra.

Ni af de 14 bisonokser stod ikke til at redde. De resterende fem er i kraftig bedring.

Væde og kulde har udløst tragedien

Det våde og kolde vejr som Danmark har budt på det seneste år, har resulteret i det, som Brian Rasmussen betegner som en totrins-raket:

Vi arbejder jo for at redde naturen og dyrene, så vi er nok dem der har der allerværst over det her.

Brian Rasmussen, Randers Regnskov

Dels har mineralindholdet i det naturlige foder været lav på grund af udvaskning, hvilket har nedsat bisonoksernes immunforsvar og dels har det våde vejr givet ekstra gode livsbetingelser for lever-ikter, som er en parasit, der dermed har haft lettere adgang til dyrene. 

Læs også 12 vildheste sluppet løs i Mols Bjerge

Problemet blev opdaget ved, at et enkelt individ blev sygt og derfor sendt til dyrlægen der tog prøver. Dermed blev mineralmanglen opdaget og personalet i regnskoven konstaterede med det samme, at situationen var ens for alle 14 okser.

Ni stod ikke til at redde

Randers Regnskov satte med det samme gang i behandling af de resterende dyr, men det stod hurtigt klart, at mange ikke stod til at redde

- Det er desværre ikke noget man kan udbedre med det samme. Det tager rigtig lang tid at bygge mineralindhold og dermed immunforsvar op. Der kan gå mellem et halvt og et helt år før dyrene er på toppen igen, forklarer Brian Rasmussen

Læs også Landbrugselever skal lære at passe på naturen

De fem overlevende bisoner har fået mineraltilskud og og særligt foder der gør, at de nu er i kraftig fremgang og ifølge udstillingslederen bliver mærkbart friskere hver dag.

Det koster at være foregangsmænd

Randers Regnskov var de allerførste i landet til at sætte bisoner ud i naturoprettelsesprojekter.  

- Når man går foran med et projekt som det her, så bliver man også de første til at ramme ind i problemer. Det positive er, at de erfaringer vi gør og det vi lærer undervejs, kan komme andre projekter til gode, siger Brian Rasmussen. 

Læs også Regnskoven slap slangerne løs: Som køer på græs

Nu har Randers Regnskov optimalt fokus på at sørge for, at de resterende bisonokser får hvad de skal bruge, blandt andet ved at supplere med særligt tilskudsfoder.

- og så må vi jo overveje om de også skal have tilskudsfoder til sommer, selvom det jo er meningen, at de skal få næringen ved at afgræsse områderne, siger Brian Rasmussen.

De store bisonokser har afgræsset Vorup Enge siden 2010. Foto: Randers Regnskov