Regnskov redder uddøende race

Syv køer hentes fra Holland til Randers

For seks år siden blev de 17 sidste køer af det meget sjældne Westergaard kvæg solgt til Holland. Nu er syv af disse på vej retur til Randers, hvor de glæder sig til modtagelsen.

- Det har været et kapløb med tiden, siden vi fik besked fra Holland om, at de ikke længere havde mulighed for at bevare de sidste ca. 25 køer af stammen, der er tilbage på verdensplan. Så nu glæder vi os til at modtage de syv køer fra Holland, fortæller kurator Ole Sommer Bach.

Levende kulturarv

Randers Regnskov arbejder med bevarelsen af to vigtige stammer af Sortbroget Jysk Malkekvæg. Dels Kortegaard kvæg, og så det meget sjældne Westergaard kvæg, som kommer hjem til Danmark i nat.

- Det er utroligt vigtigt at bevare de gamle husdyr racer, da de udgør et vigtigt potentiale for fremtidens naturpleje og fødevareproduktion. De er en vigtig del af vores levende kulturarv - på samme måde som vi bevarer kulturhistoriske bygninger og andre ting fra fortiden, fortæller Ole Sommer Bach fra Randers Regnskov.

I første omgang skal dyrene i karantæne på Djursland, men fra maj til oktober vil køerne kunne ses i Randers Regnskovs baghave, Vorup enge.