Regnefejl skjuler besparelser

Antallet af sygehus-ansatte pumpet op p.g.a. regnefejl

Der er alligevel ikke blevet flere ansatte på danske sygehuse.

Regnefejl skjuler tilbagegang på 603 ansatte.

En regnefejl er årsag til, at Sundhedsstyrelsen kan præsentere en fremgang i antallet af ansatte på landets offentlige sygehuse.

I stedet for den stigning på 145 ansatte på landets offentlige sygehuse, som blev præsenteret mandag, så er det reelle tal tværtimod en nedgang på hele 603 personer.  Det viser en opgørelse fra Region Midtjylland, der betegner fejlen som "databrud".

Nye personalegrupper
Årsagen er, at Region Midtjylland i slutningen af sidste år pludselig inddragede en række personalegrupper i deres sygehusstatistik, som ikke tidligere har talt med i statistikken.

Det gælder eksempelvis 114 ansatte i Center For Folkesundhed, 417 SOSU-elever samt ansatte på en alarmcentral, som modtager ambulanceopkald.

Også seks fuldtidsstillinger i noget, der hedder "Det nationale indikatorprojekt", tæller nu med i regionens statistik over hospitalsansatte.

- Løndatakontoret har siden 2007 kun registret medarbejdere, der får løn fra et sygehus, forklarer personalechef i Region Midtjylland, Jørn Mørup, og fortsætter:

- Men da eksempelvis SOSU-elever får deres løn udbetalt fra administrationens lønkontor, så indgik de 417 SOSU-elever ikke i beregningen af, hvor mange ansatte vi har på sygehusene.

- Det har Danske Regioner gjort os opmærksom på, og de har nu bedt os medregne de andre personalegrupper, forklarer han.

Forvandlet til fremgang
Da Region Midtjylland indregnede de nye personalegrupper, blev en reel stigning på fire fuldtidsstillinger på sygehusene forvandlet til en svimlende fremgang på 752, hvilket altså var nok til at forvandle røde tal til sorte på landsplan.

Inklusiv Det nationale indikatorprojekt, SOSU-elever og Folkesundhedscentret er der i alt ansat 103.452 mennesker på de offentlige sygehuse.