Regions-politiker: Drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccine

Udgifterne til at tilbyde gratis vacciner for drengebørn, vil blive sparet ved at reducere på antallet af kræfttilfælde senere hen, mener politiker

HPV-virus er en rigtig træls fætter, lyder det fra regionrådsmedlem, der vil tilbyde gratis HPV-vaccine også til drenge. Foto: Fred Tanneau - Scanpix

Drenge i Region Midtjylland skal også vaccineres gratis mod HPV.

Det mener regionrådsmedlem Christian Møller-Nielsen (V), og som udgangspunkt er formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), enig.

HPV-vaccine er helt unik. Det er en vaccine, som forebygger kræft, og derfor er det en stor chance, vi har, for at forebygge kræftformer.

Christian Møller-Nielsen (V)

Christian Møller-Nielsen har bedt regionen finde ud af, hvad det vil koste også at vaccinere de midtjyske drenge.

- HPV-vaccine er helt unik. Det er en vaccine, som forebygger kræft, og derfor er det en stor chance, vi har, for at forebygge kræftformer, blandt andet livmoderkræft hos kvinder og sandsynligvis også endetarmskræft og kræft på penishovedet hos drenge. Der er god grund til at vaccinere både piger og drenge, siger Christian Møller-Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

02:00

VIDEO: Jens gav 4000 kroner for HPV-vaccine: - Det er det værd

Luk video

I Danmark det kun pigerne, som tilbydes den frivillige HPV-vaccination. Hvis drengene også skal tilbyde vaccinationen, skal den gives af to omgange, inden drengene bliver seksuelt aktive.

Læs også Eksperter om HPV-vaccine: - Giv den også til drenge

Formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau, vil tage sagen videre til både Kræftens Bekæmpelse og  Danske Regioner.

- Jeg mener også, det er på tide, at vi drøfter og undersøger, om HPV-vaccine til drenge giver mening. Det kommer blandt andet an på, i hvor høj grad pigernes vaccinationsprogram er implementeret. Vi bør også undersøge, hvor meget det vil koste, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

01:15

VIDEO: Her uddyber Christian Møller-Nielsen, hvorfor han mener, at også drenge skal have HPV-vaccine.

Luk video

Billigere på sigt

Der er dog penge at hente for Region Midtjylland, hvis regionen indfører gratis HPV-vaccination til drenge, mener Christian Møller-Nielsen.

De udgifter, der forbundet med det, vil utvivlsomt blive sparet ved at reducere på antallet af kræfttilfælde senere hen.

Christian Møller-Nielsen (V)

- Det vil selvfølgelig medføre nogle udgifter for Region Midtjylland også at tilbyde gratis vacciner for drengebørn. De udgifter, der forbundet med det, vil utvivlsomt blive sparet ved at reducere på antallet af kræfttilfælde senere hen. Det er altid bedre at forebygge kræft end at helbrede kræft, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- HPV-virus er en rigtig træls fætter. Vi ved, at den smitter tidligt i ungdommen ved seksuelt kontakt, og det viser sig, at den giver anledning til, at der udvikles kræft, så derfor er det meget, meget vigtigt at forebygge, at man får en HPV-betændelse tidligt i livet, fordi det kan give kræft på et senere tidpunkt.

Læs også Jens gav 4000 kroner for HPV-vaccine: - Det er det værd

Ekspert: - Det vil give god mening

Lars Jørgen Østergaard er professor ved Aarhus Universitet og forsker blandt andet i vacciner. Han mener, at det vil give god mening også at tilbyde vaccinationen til drenge gratis, men han påpeger også, at det er et spørgsmål om økonomisk prioritering. 

- Ud fra en faglig betragtning er det en god ide, at tilbyde drenge vaccinen. Men rent økonomisk er det en vurdering om behov, der skal tages ud fra, hvor mange der reelt dør af de her kræftformer og om det så kan betale sig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. Det kan du læse mere om her.

HPV-vaccinen dækker mod 8 forskellige kræftformer.

Læs også Info-møde om HPV: Vi er ikke ude på at overtale nogen

Hvad er HPV?

Infektion med HPV er meget udbredt.

Infektionen er hyppigst hos unge kvinder. Men cirka 80 pct. af alle seksuelt aktive kvinder og mænd vil få en HPV-infektion på et tidspunkt i deres liv.

HPV er en samlet betegnelse for over 100 forskellige virustyper. Kun nogle af disse virustyper kan forårsage kræft.

Infektion med HPV-virus kan hos mænd medføre kræft i munden, svælget, endetarm og penis.

HPV-vaccinen er, som en del af børnevaccinationsprogrammet, et gratis tilbud til piger i 12-årsalderen. Piger op til 18 år kan få vaccinen gratis.

Kvinder over 18 år samt drenge og mænd skal selv betale for vaccination.