Regioner vil have 200 nye pladser til psykisk syge

Ekstra pladser i psykiatrien skal være med til at forhindre vold på landets botilbud, lyder det fra regionerne

Bent Hansen (S) er formand for Danske Regioner og Region Midtjylland. Foto: Henning Bagger - Scanpix

100 ekstra pladser i psykiatrien og 100-120 senge på en ny type specialiserede bosteder.

Det er ifølge Danske Regioner en mulig opskrift på at hjælpe psykisk syge patienter bedst muligt og samtidig forhindre vold mod ansatte på landets botilbud.

Forslaget fra regionerne kommer, efter at regeringen tidligere i marts droppede sin egen plan på området.

- De borgere, der har en voldsom psykiatrisk sygdom, er udadreagerende, svære at have med at gøre og samtidig har et heftigt misbrug, vil vi gerne give et ekstra tilbud, siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner og formand for Region Midtjylland.

Presset skal lettes

Med det nye forslag vil regionerne lette presset i psykiatrien på hospitalerne med 100 ekstra pladser. Samtidig vil man oprette mindst lige så mange pladser på en ny type bosteder til farlige patienter.

De borgere, der har en voldsom psykiatrisk sygdom, er udadreagerende, svære at have med at gøre og samtidig har et heftigt misbrug, vil vi gerne give et ekstra tilbud.

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner

- På den nye type bosteder får patienterne mulighed for længere ophold med speciallæger og højere faglighed. Det skal sikre, at de ikke bliver svingdørspatienter, altså hvor de kommer for hurtigt ud og ind igen, siger Bent Hansen.

Også regeringen havde en plan om at lave en ny type botilbud. Men lovforslaget blev lagt tilbage i skuffen efter massiv kritik fra flere organisationer, der frygtede en øget brug af tvang.

Læs også Undersøgelse efter overfald giver noget at arbejde med

Danske Regioner frygter dog ikke, at det nye forslag vil udløse en ny storm af kritik.

- De 100 pladser i hospitalspsykiatrien er under psykiatriloven og dens kendte rammer. De specialpsykiatriske bosteder er under socialloven. Vi opfinder ikke nye institutioner, siger Bent Hansen. 

På Psykiatrisk Hospital i Risskov har der de seneste måneder været flere episoder, hvor patienter har været voldelige over for medarbejdere og medpatienter. Foto: Morten Rasmussen

Mangler penge

Tidligere på måneden kom fagforbundet FOA og Kommunernes Landsforening (KL) med et lignende forslag til at begrænse volden på botilbud.

De vil have 150 nye behandlingspsykiatriske sengepladser i regionerne. Det skal være for de borgere, der ikke er plads til i psykiatrien, men som er for syge og farlige til at komme ud i de kommunale tilbud.

Regionernes forslag er endnu ikke fuldt finansieret. Man regner med at bruge satspuljemidler til psykiatrien, mens kommunerne via en fælles pulje betaler for at bruge de 100-120 pladser på bostederne.