Region Midtjylland: Hvis nogen overskrider reglerne, må vi indskærpe dem!

Overlæger på sygehusene er nødt til at arbejde ekstraordinært mange timer, mener regionsdirektør

01:27

Det er mangel på overlæger, der gør, at nogle overlæger på sygehusene er nødt til at arbejde ekstraordinært mange timer. Sådan forklarer regionsdirektør i Region Midtjylland Jacob Steengaard Madsen, at nogle læger har flere tusinde overarbejdstimer hvert år.

Han understreger, at hvis der er ting, der er imod reglerne,  vil det blive indskærpet overfor lægerne. I overenskomsten for lægerne står der, at det skal tilstræbes, at arbejdstiden ikke overstiger 37 timer om ugen.

Hvis det alligevel sker, ligger der også relativt faste rammer for, hvordan lægerne bliver aflønnet. En times påbegyndt overarbejde koster for eksempel Region Midtjylland timelønnen plus 50 procent mere. 

Læs også Overlæger har flere fuldtidsjob på én gang

Ifølge Jacob Steengaard, er det de politiske beslutninger, som er skyld i, at der lige nu mangler så mange læger, at de, der er, er nødt til at arbejde meget.

Jeg tror, at man kan være fuldstændig tryg ved patientsikkerheden. I sundhedsvæsnet måler vi rigtig mange ting, og derudover har vi ekstremt ansvarlige læger.

Jacob Steengaard Madsen, regionsdirektør

Det drejer sig om nye krav til behandlinger på sygehusene, og at regionsrådet har besluttet at lægebilerne skal bemandes af speciallæger indenfor anæstesi. 

- Så længe vi har de mangelproblemer, vi har, og så længe vi har nogen bestemte kompetencer på bestemte steder, så må vi holde med det, men vi må også leve med det, siger Jacob Steengaard Madsen.

De overlæger, der har arbejdet mest, er indenfor for psykiatrien, medicin og anæstesi, og mindst en medicinsk overlæge og en psykiatrisk overlæge har overtrådt arbejdsmiljøloven i 2015.

03:04

VIDEO: En overlæge har fået udbetalt løn for overarbejde svarende til 75 timer hver eneste uge i hele 2015.

Luk video

- Man skal selvfølgelig altid gøre sig den overvejelse om, hvornår meget er for meget. Det er jeg sikker på, at man gør ude lokalt. Omvendt glæder jeg mig også over, at de her læger gider at arbejde for os og for patienterne, siger regionsdirektør i Region Midtjylland Jacob Steengaard Madsen.

Direktør: Ikke et problem for sikkerheden

Region Midtjyllands direktør afviser, at patienterne skal være nervøse for at komme under kniven på en overlæge, der er i sin 75. overarbejdstime.

Læs også 4,5 millioner i årsløn: Overlæger spinder guld på overarbejde

-Jeg tror, at man kan være fuldstændig tryg ved patientsikkerheden. I sundhedsvæsnet måler vi rigtig mange ting, og derudover har vi ekstremt ansvarlige læger, der selv kan sige fra, så jeg vil ikke som patient være bekymret for flere fejl, siger regionsdirektøren.

SÅDAN GJORDE VI

TV 2 | ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i de bedst lønnede medarbejdere i Region Midtjylland.

Vi ville gerne have haft indsigt i det konkrete timetal for de læger, der tjener flest penge.

Men det har vi ikke kunnet få, til gengæld har vi kunnet få indblik i antallet af overarbejdstimer og diverse tillæg.