Regeringen vil indføre to vegetardage i kantiner

Med ny grøn indkøbsstrategi for staten vil regeringen indføre kødfri dage og klimakompensation for flyrejser.

I et forsøg på at skære ned på forbruget af kød vil regeringen indføre to rent vegetariske dage om ugen i statslige kantiner.

Desuden skal der stilles krav om, at der højest må serveres okse- eller lammekød én dag om ugen.

Det fremgår af en ny grøn indkøbsstrategi for staten, som skal bidrage til den grønne omstilling.

- Vi foreslår, at de statslige kantiner skal indføre to kødløse dage. Det håber jeg, at man vil tage positivt imod ude hos vores medarbejdere. Det er regeringens forslag, som vi nu skal diskutere med Folketingets partier, siger finansminister Nicolai Wammen (S). 

Han fortæller på et pressemøde torsdag om lancering af strategien "Grønne indkøb for en grøn fremtid":

- Det er en plan for, hvordan den offentlige sektor kan bidrage til at gøre Danmark grønnere. Vi lancerer for første gang i Danmarkshistorien en samlet strategi for grønne offentlige indkøb. Det er en grundlæggende forandring i den måde, det offentlige køber ind på.

Det offentlige køber hvert år ind for 380 milliarder kroner. Hidtil har der været fokus på prisen, men fremover skal der altså også tages højde for klimavenlighed, når staten køber ind.

Af strategien fremgår det også, at regeringen vil indføre klimakompensation for alle statsligt ansattes tjenesterejser ved at indbetale et bidrag til Klima-skovfonden.

quote Det offentlige køber hvert år ind for et trecifret milliardbeløb. Det er en gigantisk motor, som kan bruges klimavenligt.

Nicolai Wammen (S), finansminister.

Samtidig skal det være obligatorisk at købe produkter som toiletpapir, papirhåndklæder, rengøringsmidler og lignende, som er miljømærket med eksempelvis Svanemærket eller EU-blomsten.

- Målet er, at vi sænker udledningen fra de offentlige indkøb. Det offentlige køber hvert år ind for et trecifret milliardbeløb. Det er en gigantisk motor, som kan bruges klimavenligt. Vi vil sende et signal til det private marked om, at grønne indkøb er fremtiden, siger Nicolai Wammen.

Det offentlige køber hvert år ind for 380 milliarder kroner. Hidtil har der været fokus på prisen, men fremover skal der altså også tages højde for klimavenlighed, når staten køber ind.
Det offentlige køber hvert år ind for 380 milliarder kroner. Hidtil har der været fokus på prisen, men fremover skal der altså også tages højde for klimavenlighed, når staten køber ind. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Formand for KL Jacob Bundsgaard (S) siger på pressemøde om lancering af strategien "Grønne indkøb for en grøn fremtid":

- Vi ser i kommunerne meget positivt på den nye strategi. Hver dag har vi 400.000 medarbejdere, der går på arbejde. Mange af dem køber ind. Derfor får det her et stort gennemslag.

- Vi får en samlet retning for hele den offentlige sektor. Vi køber ind for 100 milliarder kroner om året i kommunerne. Derfor kan vi stille nogle forventninger til markedet om, hvad det er for produkter, vi får brug for, siger Jacob Bundsgaard.

quote Vi ser i kommunerne meget positivt på den nye strategi. Hver dag har vi 400.000 medarbejdere, der går på arbejde. Mange af dem køber ind. Derfor får det her et stort gennemslag.

Jacob Bundsgaard (S), formand for KL og borgmester i Aarhus.

Alle statens køretøjer skal være grønne

Desuden er det ambitionen, at alle statens køretøjer fra 2030 skal være grønne. Operative køretøjer, som eksempelvis ambulancer, er dog undtaget.

Regeringen vil sætte et arbejde i gang med at udarbejde en plan for, hvordan køretøjerne kan udskiftes til emissionsfri køretøjer.

Det offentlige indkøbs klimaaftryk udgør aktuelt årligt 12 millioner ton drivhusgas om året. Af dem udledes cirka fire millioner ton i Danmark og cirka otte millioner ton uden for Danmark.

Det er ambitionen, at det skal reduceres markant frem mod 2030 årligt. Planen er at sætte et konkret reduktionsmål for det offentlige indkøb næste år. 

/ Ritzau

Vejbump

play Beboere raser mod nye vejbump: - Det er ikke til at holde ud

Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Covid-19 LIVE
corona test podning

liveblog Danske forskere: Lægemidlet Remdesivir kan ikke reducere coronadødelighed

Munkholm Zoo Milo og Lars

play Far og søns zoologiske eventyr: Køber brunstig kamel og hundredvis af dyr

stearinlys

Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

Adventskranse

Sådan ser østjydernes adventskranse ud