Redningsplan for kulturperler

Ny plan skal redde østjyske kulturinstitutioner

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, fremlægger nu en konkret redningsplan, så regeringens planlagte store besparelser på Den Gamle By, landbrugsmuseet Gammel Estrup og Fregatten Jylland kan undgås. 

Forslaget blev fremlagt på et møde i dag, hvor en række østjyske politikere og kulturfolk mødtes på Fregatten Jylland. 

Baggrunden for mødet er regeringens forslag til næste års finanslov. I sidste uge foreslog regeringen at skære adskillige millioner i de tre populære museers bevillinger.

Nu fremlægger Venstres kulturordfører dog en anden finansieringsmodel, hvor man via en omfordeling af midlerne fra Arbejdermuseet og Kunsthal Charlottenborg, vil kunne sikre den nødvendige finansiering af de tre vigtige østjyske kulturinstitutioner. 

- Regeringens spareforslag er det rene gift for vores museer. Det er en del af vores fælles kulturarv, som regeringen reelt er ved at rive tæppet væk under, siger Michael Aastrup Jensen. 

Koster arbejdspladser

I Ebeltoft vil regeringens besparelse koste 15 arbejdspladser, idet Fregatten Jylland har et hold specialiserede håndværkere til at vedligeholde skibets master. Uden penge vil museets ledelse være nødt til at fjerne masterne og opsige håndværkerne, som næppe vil kunne finde lignende beskæftigelse på Djursland.

Den Gamle By når bredt ud til alle dele af befolkningen og har ifølge statens egne undersøgelser den besøgsprofil, der er mest i overensstemmelse med befolkningens sammensætning:

- Jeg er helt med på, at det er sparetider, men vi skal spare, hvor det giver mest mening, siger Michael Aastrup Jensen

Venstre vil i stedet hente de omkring 7,5 millioner kroner ved at reducere tilskuddet til Kunsthal Charlottenborg og fjerne støtten til Arbejdermuseet.

- Kunsthal Charlottenborg er langt fra nogen publikumsmagnet. Sidste år var der kun 7.600 betalende gæster på museet. Det står langt fra til mål med de knap ni millioner, som regeringen vil forære museet. Vores forslag sikrer en bedre balance mellem hovedstaden og resten af Danmark, ligesom vi styrker museer med en bred folkelig appel frem for smalle udstillinger for eliten, siger Michael Aastrup Jensen.