Reaktion på finanslov: Hvor er pengene til psykiatrien?

Ny formand for Region Midtjylland frygter konsekvenser for hospitaler og psykiatri efter regeringens og DFs nye finanslovsaftale

TV2 ØSTJYLLAND har igennem den seneste tid sat fokus på udfordringerne i psykiatrien, blandt andet gennem historien om Jonathan, som du kan læse længere nede i artiklen.

Imens flere politikere klapper i hænderne over den nye finanslovsaftale indgået af regeringspartierne og Dansk Folkeparti, er der ingen rosende ord fra Region Midtjyllands kommende formand, Anders Kühnau (S).

På sin Facebook-side skriver han dette i et opslag:

- Jeg havde håbet på ekstra penge til psykiatrien. Vi kan ikke løfte det hele selv. Vi er nødt til at få et løft fra regeringen, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Heste og grænsevagter

Og flere af hans følgere er enige med ham:

Ja, det er sørgeligt, men der er ingen stemmer i de psykisk syge. Der er flere stemmer ved at lefle for de ældre.

Lili Foss Knudsen

- Der er nok mere brug for heste og skure, skriver Kirsten Gerdes, formentlig med henvisning til at regeringen og DF har valgt at genindføre politihestene.

- Lige mine ord, hvad skal vi med styrkelse af grænsekontrollen der kommer jo ikke så mange flygtninge mere, skriver Karin Vitten Nielsen.

- Ja, det er sørgeligt, men der er ingen stemmer i de psykisk syge. Der er flere stemmer ved at lefle for de ældre, er selv pensionist, dog får de ikke min stemme, skriver Lili Foss Knudsen.

Lovede 15 millioner 

Efter regionsvalget aftalte de nyvalgte politikere i Region Midtjylland helt ekstraordinært at afsætte 15 millioner kroner til psykiatrien. De penge skal politikerne stadig finde, men det bliver sværere, mener den nye formand.

Læs også Aftale landet: Regionen afsætter millionbeløb til psykiatrien

- Vi skal jo finde de penge, fordi det har vi lovet. Men de skal findes inden for en ramme, som er meget stram. Hvis vi havde fået ekstra penge til hospitalerne, ville det have gjort det nemmere at finde penge til psykiatrien, siger Anders Kühnau og tilføjer:

- Det bliver svært at finde penge, uden det kan mærkes. Jeg er bekymret for, hvor ondt det kommer til at gøre.

Bent Hansen er nuværende formand i Region Midtjylland, men han stopper ved udgangen af 2017 og går på pension. Derefter overtager Anders Kühnau. Foto: Henning Bagger - Scanpix / TV 2 Østjylland

Afhængig af satspuljemidler

Ifølge Anders Kühnau betyder de manglende penge til psykiatrien, at Region Midtjylland er afhængig af satspuljemidler, som bliver forhandlet år for år, og derfor ikke er sikre penge.

Det er dog i forvejen en udfordring, da pengene til fire projekter inden for psykiatriområdet mister deres satspuljemidler ved udgangen af 2017.

Det drejer sig om 63 millioner kroner på landsplan.

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

Vil kæmpe videre

Anders Kühnau mener, at de i Regionen har gjort meget for at råbe politikerne på Christiansborg op, men det har altså ikke resulteret i flere penge til psykiatrien.

- Det bliver helt afgørende, at Danske Regioner også sætter det her øverst på dagsordenen, og det vil jeg gøre alt for, når jeg fra årsskiftet tiltræder som formand for Region Midtjylland og træder ind i Danske Regioners bestyrelse, siger han.

08:24

I november fortalte Anders Kühnau (S) i TV2 ØSTJYLLAND om frygten for forringelser i psykiatrien.  Med en økonomisk håndsrækning fra regeringen er det lykkedes at nedbringe antallet af bæltefikseringer på det psykiatriske hostpital i Risskov. Men pengene er snart brugt op. 

Luk video