Raser over praktikfup

Vil slå hårdt ned på misbrug, fastslår borgmester

Omgåelser af reglerne er fuldstændigt utilstedeligt, mener Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Den nye kontanthjælpsreform er et brugbart våben i kampen mod ledige og virksomheder, der indgår fiktive praktikaftaler.

Det mener Jacob Bundsgaard (S), Aarhus-borgmester og formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).

- Jeg glæder mig over, at man med kontanthjælpsreformen lægger op til skærpede rådighedsregler for den enkelte ledige. Det betyder, at hvis der er en mistanke, så kan man bede den ledige dokumentere, at vedkommende står til rådighed. Den ændring, der kommer med kontanthjælpsreformen, kommer på rette tid og rette sted, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

En undersøgelse fra Berlingske Research viser, at blandt 5.000 nystartede virksomheder er godt 500 i løbet af de seneste fem år blevet kontaktet af ledige, der ønsker at indgå proformaaftaler for at undgå aktivering.

Underskrive proformakontrakter

De ledige beder virksomhederne om at underskrive proformakontrakter om en fiktiv praktik af oftest fire ugers varighed, så de har en dækhistorie over for jobcentrene.

350 firmaer spredt på 80 kommuner oplyser i undersøgelsen, at de kender et eller flere konkrete eksempler på, at en ledig har indgået en proformakontrakt med en virksomhed i deres kommune.

- Det er fuldstændig utilstedeligt, hvis der er ledige, som på den måde omgår rådighedsreglerne. Det er et helt afgørende element i den arbejdsmarkedsmodel, vi har, at ledige skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og at man skal gøre en aktiv indsats for at komme tilbage i beskæftigelse, siger Jacob Bundsgaard og uddyber:

- Kommunerne slår øjeblikkeligt ned, hvis man opdager misbrug, og så får man trukket den kontanthjælp, man har modtaget. Det er ganske undergravende for hele vores system, og derfor er man nødt til at slå hårdt ned på dem, der snyder, siger han.

Kender ikke til snyderiet

Berlingske Researchs undersøgelse viser, at en lang række kommuner ikke kender til snyderiet, selv om virksomheder i de selvsamme kommuner har kendskab til falske praktikkontrakter.

- Vi kan aldrig lave en fuldstændig kontrol. Vi tror i udgangspunkt på, at folk efterlever de love og regler, der gælder - og at virksomheder ikke bistår ledige i at snyde sig til ydelser, man ikke har krav på, siger Jacob Bundsgaard og giver udtryk for, at undersøgelsen giver stof til eftertanke i landets kommuner.