Rapport belaster bortvist skandalechef yderligere

Aarhus Kommune melder bortvist chef til politiet for underslæb og bestikkelse. Kommunen mener, at sagen har vist sig at være mere alvorlig

Den forvaltningschef, som Aarhus Kommune bortviste sidste efterår efter en række afsløringer i Århus Stiftstidende, meldes nu til politiet for underslæb, bestikkelse og tjenesteforsømmelse.

Manden blev allerede meldt til politiet i november, men nu konkretiseres anmeldelsen.

Det sker, efter de aarhusianske toppolitikere mandag har fået præsenteret resultaterne af en revisionsrapport. Den beskæftiger sig med den tidligere forvaltningschef og den afdeling, han var chef for.

På baggrund af revisorernes grundige arbejde må jeg konstatere, at Center for Byens Anvendelse har været udsat for et ledelsesvigt.

Erik Jespersen, direktør for Teknik og Miljø

Aarhus Kommune mener, at rapporten belaster den bortviste chef yderligere.

Mere omfattende

Kommunen hæfter sig ved, at medierne tidligere har omtalt en række kritisable forhold omkring den bortviste chef.

Blandt andet at han har formidlet kontakt om sponsorater mellem en idrætsklub, hvor han var bestyrelsesmedlem, og en række af kommunens leverandører. 

Læs også Rådmand om skandalechef: Nu skærper vi kontrollen

- Revisionsundersøgelsen har afdækket, at den tidligere chefs involvering i sponsoraterne er mere omfattende end hidtil antaget, og mere omfattende, end han selv har forklaret over for Aarhus Kommune, skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse. 

Manglende styring

På baggrund af rapporten vurderer Aarhus Kommune, at der er indkøbt varer til privat brug for kommunens midler eller via kommunens rabatordninger, og givet usædvanlige lønstigninger til en person, som den bortviste chef havde en personlig relation til.

Det er meget nedslående, at vi har haft en chef ansat, der på den måde har misbrugt Aarhus Kommunes tillid.

Erik Jespersen, direktør for Teknik og Miljø

- Revisionens omfattende gennemgang viser også, at der har været for lidt styring med en række anlægsprojekter, som Natur og Vej Service har udført. Der er blevet givet priser på for løst et grundlag, og Center for Byens Anvendelse har ikke i tilstrækkelig grad ført eller dokumenteret sit tilsyn, skriver kommunen.

Udover en konkret politianmeldelse af den nu bortviste chef, er fem ledende medarbejdere indkaldt til afklarende tjenstlige samtaler på baggrund af de oplysninger, som er kommet frem i revisionsundersøgelsen.

Det er revisionsselskabet EY, der de seneste måneder har gennemgået et omfattende materiale i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service. 

Ledelsessvigt

Erik Jespersen, der er direktør for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, betegner sagen som "meget nedslående".

Læs også Partihopper i Randers: Jeg kan sagtens forstå, det øger politikerleden

- På baggrund af revisorernes grundige arbejde må jeg konstatere, at Center for Byens Anvendelse har været udsat for et ledelsesvigt. Det er meget nedslående, at vi har haft en chef ansat, der på den måde har misbrugt Aarhus Kommunes tillid, siger Erik Jespersen i en pressemeddelelse og uddyber: 

- Det er indlysende alvorligt, at EY har afdækket forhold, der kan være i strid med straffeloven. Dem har vi anmeldt til politiet, så der kan blive draget de rette konsekvenser af dem.

04:04

VIDEO: Sagen om den bortviste chef får Aarhus Kommune til at stramme den interne kontrol, siger rådmand Kristian Würtz (S). Se et interview her.

Luk video