Ræven, hvor er den og hvorfor?

Naturhistorisk Museum i Århus har indledt et ambitiøst projekt. De vil kortlægge byrævens udbredelse i Danmark.

Ræven breder sig i disse år til flere og flere byer i Danmark. Og nu har Naturhistorisk Museum i Århus sat sig for at lave landets første danmarkskort over, hvilke byer der efterhånden har fået det ellers så menneskesky rovdyr blandt indbyggerne.

Indtil 1990'erne var det kun København af landets byer, som husede ræven, der her endog har huler i Botanisk Have. Da biolog Sussie Pagh i slutningen af 1980'erne lavede en undersøgelse af rævens udbredelse ved Århus stødte hun kun på en enkelt om byræv i den jyske hovedstad.

Siden er der kommet mange flere til, også i andre byer. Og et stigende antal henvendelser fra undrende eller bekymrede byboere har nu fået Naturhistorisk Museum i Århus til både at kortlægge udbredelsen og til undersøge, hvad der tiltrækker ræven til bylivet.

- Enten gider folk ræven, eller også gider de den ikke. Mange frygter for deres katte, eller pindsvin, som de fodrer, eller er bange for, at deres hund får skab. Men det er der ingen grund
til. Men man skal nok ikke sætte sit marsvin ubeskyttet ud i haven - det ville nok være dumt, siger Sussie Pagh.

Skal gøre byboere klogere
Undersøgelsen kan gøre byboere klogere på, hvordan de kan leve med ræven i ro og fordragelighed, eller hvordan de slipper af med kræene, hvis det er de, de ønsker. Sussie Pagh regner med at få større indblik i, hvor stort indhug ræven gør i fuglefoder eller den mad, folk stiller ud til vildkatte og pindsvin.

- Hvis man lader være med at sætte foder ud, så slipper man måske mere for rævene, gætter hun på forhånd. Og så kan byplanlæggere måske blive klogere af undersøgelsen på, hvad der skal til for at indrette byerne til at tiltrække et mere varieret dyreliv, siger Sussie Pagh til Ritzau.

- Ræven er den øverste i fødekæden og er der, hvor der er foder. Så der skal også være mus eller fugle, der igen lever af insekter, siger biologen.

Sussie Pagh har foreløbig indberetninger fra blandt andre Skov- og Naturstyrelsens vildtforvaltere, Falck og fra jægere om ræve i byer som Varde, Ranum, Vojens, Bramming, Silkeborg og Ringkøbing.