Rådyrbestand vokser vildt

Vildtkonsulent: Hold balance i bestand

Foto: Flickr

Antallet af rådyr er vildtvoksende på Samsø.

Derfor skal jægerne på øen holde ekstra øje med at holde bestanden i en naturlig balance. Det kan blandt andet ske ved at skyde flere råer og lam end bukke. Det siger en vildtkonsulent ved Jagt- og Vildtforvaltningen i Søhøjlandet, hvor Samsø hører til.

- Det er min opfattelse, at bestanden på øen er ved at nå tålegrænsen i forhold til, hvad der er sundt for bestanden, siger Lars Bruun Hansen.

Formanden for Samsø Jagtforening, Søren Jørgensen har den helt samme oplevelse. Alene sidste år nedlagde foreningen 700 styk vildt.

- Der er rigtig mange rådyr på øen efterhånden. De er overalt, selv i folks parcelhushaver. Faren er jo, at tættere bestanden er, jo større er risikoen for, at de får sygdomme.

Og ifølge vildtkonsulenten er den bedste måde på at reducere i antallet er i højere grad at gå efter hunnerne.

- Jægerne skal gå efter råerne, som giver to lam om året og efter lammene. Ellers bliver der for få bukke i forhold til råerne. Det giver ikke kun en voksende bestand. Det betyder også, at det ikke nødvendigvis er de bedste bukke, der så at sige får lov at komme til fadet. Det giver en dårlig selektion, siger Lars Bruun Hansen.

Bukke mest populære

Generelt er der en tendens til at skyde flere bukke end råer. For rådyrbestanden kom ifølge jagtforeningsformanden til øen i   60?erne. Dengang skød man ikke hunnerne, fordi bestanden skulle vokse. I stedet var fokus på trofæer, bukkenes opsatser - det som hos andre hjorte kaldes for gevirer. Men at det kan være svært at bryde traditioner er ikke den eneste forklaring.

- Bukkejagten går jo ind lige om lidt, 16. maj og indtil 15 juni. Og først 1. oktober går den store sæson ind, hvor både råer, lam, men også alle andre typer vildt må skydes. Og der bliver fokus på rådyrene mindre, siger Lars Bruun Hansen.

Vildtkød skal sælges

Jægerne på øen har forlængst fået fokus på problemet. Blandt andet er der planer om en forlænget weekend, når jagten på råer og lam går ind 1. oktober, hvor så mange jægere som muligt går på jagt og får skudt så mange hunner og lam som muligt.

- Jeg gætter på at 2/3 dele af øens bestand er hunner. Så vi skal skyde en rå og to lam for hver gang, vi skyder en buk for at få gjort noget ved bestanden, siger Søren Jørgensen.

Planen er også i fællesskab at leje en kølecontainer i forbindelse med weekenden for samlet at sælge vildtet til en forhandler på fastlandet.