Rådmand skal svare på kritik

Socialrådgivere i Århus kan ikke overholde de lovpligtige frister, fordi de har alt for mange sager.

Arbejdspresset hos socialrådgiverne i Århus Kommune er så stort, at det er umuligt for dem at overholde loven og kommunens egne frister, når de behandler sager om udsatte børn.

Socialrådgiverne på Socialcenter Nord i Århus har allerede for to måneder siden gjort ledelsen opmærksom på problemet.

- Jeg betragter det som et nødråb fra mine kolleger, siger Trine Quist, der er fællestillidsmand for socialrådgiverne i Århus Kommune, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

<b>Advarer i internt notat</b>
TV 2 | ØSTJYLLAND er kommet i besiddelse af et internt notat , dateret den 13. marts i år. Her skriver medarbejderne fra specialrådgivningen på Socialcenter Nord:

" Der har i gennem lang tid været en stigning i antallet og omfanget af opgaver, der ikke nås rettidigt. Ikke rettidigt skal forstås som overtrædelse af lovpligtige frister og Århus Kommunes egne frister."

TV 2 | ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om to små børn, der levede under kummerlige forhold sammen med forældrene i det nordlige Århus. Trods adskillige henvendelser fra henholdsvis sundhedssygeplejersken, naboer og børnehave skete der ikke noget før, forældrene selv tog initiativ til, at børnene blev sat i familiepleje.

Ifølge flere socialrådgivere, som TV 2 | ØSTJYLLAND har talt med, er et voldsomt arbejdspres hos familiens sagsbehandler den grundlæggende årsag til, at børnene ikke fik hjælp.'

<b>95 aktive sager</b>
Familiens rådgiver, der sidder i den specialrådgivning, der står bag det føromtalte interne notat, havde i perioden omkring 95 sager på sit skrivebord.

Ifølge kommunens egne regler, må en socialrådgiver sidde med 40-55 sager ad gangen.

I det interne notat forsøger sagbehandlerne at understrege situationens alvor:

" Der er ingen tvivl om, at kvaliteten i sagsarbejdet har nået et lavpunkt, der fagligt, etisk og lovmæssigt er uacceptabelt," skriver socialrådgiverne til ledelsen.

TV 2 | ØSTJYLLAND forsøgte tirsdag at få Socialforvaltningens øverste ledelse i Århus Kommune til at svare på kritikken, men man ønskede ikke at udtale sig.

Den ansvarlige rådmand, Gert Bjerregaard (V), ønskede heller ikke at kommentere kritikken fra socialrådgiverne tirsdag, men han har garanteret, at han vil udtale sig onsdag.

Du kan se TV 2 | ØSTJYLLAND's indslag om, hvad Gert Bjerregaard så udtalte onsdag ved at <a href="http://www.tv2regionerne.dk/reg2005/player.aspx?id=424220&r=7">trykke her</a>.

Se TV 2 | ØSTJYLLANDS tema om omsorgssvigt