Rådmand om banegravsplaner: - Det giver noget godt til byen

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) er positiv over for DSB's planer om en overdækning

00:44

En overdækning af banegraven og en helt ny bydel fra Bruuns Bro til Frederiks Bro i Aarhus. Sådan lyder det projektforslag, der er blevet sendt til Aarhus Kommune.

Banedanmark er i gang med at elektrificere store dele af jernbanenettet, og det er i forbindelse med elektrificeringen af banerne ved Aarhus Hovedbanegård, at kommunen ønsker at overdække banegraven. 

Læs også Nyt liv i tanken om overdækning af banegraven: Parkering og bilfri bydel

Forslaget om overdækningen møder opbakning fra rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V).

- Jeg synes, at vi skal trykke hånd med DSB med henblik på at få afdækket og komme videre i processen, så projektet kan blive realiseret, fordi det giver noget godt til byen. Det binder byen sammen, og der kommer masser af nye parkeringspladser, siger Bünyamin Simsek.

Ny bydel og P-pladser

DSB Ejendomme har undersøgt mulighederne for at overdække banegraven, når banen skal elektrificeres. Det er DSB Ejendomme, der via selskabet DSB Ejendomsudvikling A/S, ejer byggerettighederne over baneterrænet ved Aarhus H.

Forslaget, som C.F. Møller har udarbejdet, lægger op til, at der både vil blive lavet et parkeringsdæk over baneterrænet og Værkmestergade, og ovenpå parkeringsdækket vil en ny bydel blive etableret.

00:17

Den nye bydel skal være bilfri med etageejendomme i seks etager. Tre-fire steder vil der være højere bebyggelse.

Luk video

DSB ejendomme har lavet en aftale med MT Højgaard om projektet.

- Vi vil realisere den gamle ide fra 1920erne om at lave en overdækning af banegraven, siger Finn Mortensen, der er projektudviklingsdirektør i MT Højgaard. 

- Godt på mange måder

Den nye bydel vil i overvejende grad består af karrébebyggelser i op til seks etager. Der vil dog tre-frie steder være bebyggelse, som bliver højere.

Læs også Cityforening støtter overdækning af banegrav

Der kommer til at være plads til bilerne i parkeringsdækket under bydelen men oppe på gadeniveau vil der være bilfrit. 

- Alt det, Aarhus er kendt for, bliver styrket med det her projekt, så jeg synes, det er godt på mange måder, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND.

Projektet dækker både over banegraven og Værkmestergade, og det er Aarhus Kommune, der ejer byggerettighederne til sidstnævnte. Dermed er Aarhus Kommunes andel af byggerettighederne i forbindelse med projektet på 20 procent.

Ejerforholdene omkring baneterrænet. Foto: MT Højgaard / C.F. Møller