Psykiatrien oplever en ny aggressiv og voldelig patienttype

Kriminalitet fylder mere end sygdom i hovedet på flere patienter. og det kan være medvirkende til de mange fangeflugter fra psykiatrisk hospital i Risskov.

De er aggressive, har en afvigende karakter og prøver hele tiden grænser af. De kan være voldelige og begår ofte kriminalitet, længe før de kommer i kontakt med det psykiatriske system.
Og så bryder de sig ikke om at være spærret inde på en lukket afdeling.

Det siger flere centralt placerede læger og ledere i psykiatrien, der taler om en relativt ny og voksende gruppe patienter, som i den grad udfordrer personalet på de etablerede institutioner. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Direktør for Risskov psykiatriske hospital i Århus Gert Piilgaard Christensen mener, at den seneste tids meget omtalte sager med patienter, der flygter fra lukkede afdelinger - i alt 29 alene i år - kan hænge sammen med, at psykiatrien modtager stadig flere af disse kriminelle, som kan være til fare for andre.

Ifølge Gert Piilgaard Christensen udgør patienterne en særlig udfordring, fordi de er kendetegnet ved, at "sygdommen ikke fylder så meget, mens kriminaliteten fylder mere". Det betyder, at almindelig psykiatrisk behandling ikke afhjælper en ret stor del af problemet.

Vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri Peter Treufeldt har samme opfattelse:

- Min vurdering er, at der er kommet en helt ny type retspsykiatrisk patient, som vi ikke har set så mange af for bare nogle år siden. Det er patienter, som - selvom de får den medicin, der er bedst for deres sygdom - bliver ved at have en meget afvigende adfærd i forhold til de normale værdier, siger han.

I denne uge mødes sundhedsminister Bertel Haarder (V) med regionernes formand, Bent Hansen (S), for at diskutere mulige løsninger på problemet med undvigende patienter. Mere isolation af særligt farlige psykisk syge ser ud til at være et af tiltagene på tegnebrættet.

/Ritzau