Psykiatri-ansatte har fået nok: Stiller op til regionsrådet

Psykiatrien skal tilføres flere hænder, lyder det for Psykiatri-Listen, der forsøger at blive valgt til regionsrådet

01:58

En gruppe medarbejdere fra Psykiatrisk Hospital i Risskov har fået nok. Ifølge dem er forholdene i psykiatrien så dårlige, at de nu ser sig nødsaget til at forsøge selv at få adgang til magten ved at stille op til det kommende regionrådsvalg senere på året.

Derfor har de dannet Psykiatri-Listen, som onsdag aften havde arrangeret opstillingsmøde på det lokale bibliotek i Risskov få hunderede meter fra Aarhus Universitetshospitals psykiatriske hospital. Her var cirka 40 personer mødt op til mødet, hvor Psykiatri-Listens partiprogram blev fremlagt, hvorefter de indtil videre 17 kandidater blev præsenteret.

Læs også Afdeling får strakspåbud af Arbejdstilsynet efter overfald

- Jeg gider ikke være vidne til, at jeg ikke kan stå inde for min lægefaglighed og ikke synes, at jeg gør det, der er ordenligt, siger Mikkel Rasmussen, overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov, der er de medarbejdere, der stiller op under navnet Psykiatri-Listen.

Opsat på at tage kampen op

- Jeg havde to valg: Det ene var at resignere og give op og gå fra det her, og det andet var at tage kampen, siger Mikkel Rasmussen, der altså valgte den sidste løsning og kæmper for bedre forhold for patienter og ansatte i psykiatrien.

01:47

VIDEO: Mikkel Rasmussen fortæller om årsagen til, at de har stiftet Psykiatri-Listen.

Luk video

Vi har her på TV2 ØSTJYLLAND tidligere fortalt om mange problemer i psykiateren, som har resulteret i overfald på ansatte og andre voldsomme oplevelser for både ansatte og patienter. Og det er især overfaldene, der har fået Mikkel Rasmussen og kollegaerne til at reagere.

- Det er sådan nogle ting, der rammer en rigtig hårdt, for det er måske nogle, man kunne have hjulpet. Og selvom vi har dialog og møder frem og tilbage, så føler man, at man står op mod en mur, for der bliver bare sagt fra starten, at der ikke er penge til noget, siger Mikkel Rasmussen, som derfor ikke er i tvivl om, hvad listen kæmper for:

- Flere hænder i psykiatrien.

Læs også Ny sag på Psyk: Medarbejder overfaldet af patient

Lang vej til regionsrådet

Bent Lykke er udover at være fællestillidsrepræsentant for de FOA-ansatte i psykiatrien i distrikt øst i Region Midtjylland også kandidat for Psykiatri-Listen, og han håber stadig på, at endnu flere melder sig som kandidater. De startede med at have fire, da de meldte opstillingen ud i marts, og siden er det tal steget til foreløbigt 17. 

Psykiatri-Listens partiprogram har 17 punkter, som primært fokuserer på mærkesager indenfor psykiatrien, men med et udsyn til hele sundhedssystemet, fortæller Bent Lykke, der erkender, at der venter en sej kamp for at blive valgt til regionsrådet, hvor han og kollegaerne er oppe mod etablerede partier med penge i ryggen.

Læs også Tilsyn efter endnu et overfald: Bange for at gå på arbejde

- Vi har ikke penge i ryggen. Vi er et nystiftet protestparti, fordi vi ikke er tilfredse med den måde, de nuværende regionsrådspolitikere prioriterer psykiatrien på, så vi er nødt til at få det her ud via blandt andet de sociale medier. Vi snakker også om, om vi skal danne en direkte partiforening, så vi måske kan samle nogle penge ind til at føre en decideret valgkamp, siger Bent Lykke.

Hovedprioriteten for Psykiatri-Listen er flere hænder til psykiatrien, men hvor skal de penge komme fra?

Læs også Regioner vil have 200 nye pladser til psykisk syge

- Se det er et rigtig godt spørgsmål. Regionen bruger rigtig mange penge på sundhedsvæsnet, og jeg har lige hørt, at det er 28 milliarder, så det er hovedparten af regionens budget, og psykiatrien får kun1,6-1,7 milliarder, så der vil vi nok gå ind og sige, at psykiatrien skal prioriteres højere end den har været tidligere, siger Bent Lykke.

Læs også Kühnau: Virkeligheden er bedre end pressen viser

Stort arbejde forude

Han erkender, at der ligger et stort arbejde forud for valget - og hvis de bliver valgt - i forhold til at sætte sig ind i de andre områder, som regionen beskæftiger sig med.

Føler I jer rustet til det?

- Det er vi jo ikke lige pt, som vi står i dag, og det ved vi udmærket godt. Vi ved også godt, at regionen både beskæftiger sig med trafik, miljø og forurening og alt mulig andet, som vi jo også henover sommeren og op til valget skal have fundet en holdning til. Det er også derfor, at vi er en bestyrelse bag de kandidater, der eventuelt skulle komme ind regionen, så vi kan bakke op omkring, hvad det er for en holdning, vi så fælles skal have på de områder. Men lige nu, der er hovedprioriteten altså psykiatrien, det er derfor, vi stiller op, siger Bent Lykke.

Der er kommunal- og regionsrådsvalg den 21. november i år.

Du kan se interviewet med Bent Lykke i videoen øverst på siden.