Prostituerede vil væk fra gaden

Gadeprostituerede vil væk fra miljøet, men aner ikke hvordan

De drømmer om et liv væk fra gaden, men ved ikke, hvordan de skal få råd til stoffer, mad og husleje uden at prostituere sig.

30 gadeprostituerede fra Aarhus, København og Odense afliver i en ny rapport myterne om den lykkelige luder og giver i stedet et kig ind i en verden fyldt med barndomstraumer, misbrug og angst.

- Langt de fleste ønsker at komme ud af prostitutionen, men synes ikke, at kommunerne har relevante tilbud, der kan få dem ud af deres stofmisbrug eller hjælpe dem med deres psykiske problemer, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Sagsbehandlere undlader at tale
Flere oplever, at prostitution er så tabuiseret, at sagsbehandlerne helt undlader at tale om det og i stedet fokuserer på andre problemer.

Andre føler det ydmygende, at de gang på gang skal fortælle nye sagsbehandlere om deres liv, og derfor anbefaler rådet, at kvinderne får en gennemgående støtte- og kontaktperson.

- Det kan være meget smertefuldt og nedværdigende for 117.  gang at fortælle om ens barndom. Det er afgørende for den prostituerede, at hun får opbygget en tillid til sagsbehandleren, så der kan blive taget hånd om alle hendes problemer på samme tid, siger Jann Sjursen.

Ro og omsorg
Et andet udbredt ønske blandt kvinderne er akutboliger, hvor de i kortere eller længere perioder kan rykke ind for at få ro og omsorg.

Måske kan det give overskud til at søge om pension eller få genskabt kontakt med familien, konkluderer rådet.

Socialministeriet har i denne uge afsat penge til en undersøgelse, der med interviews med tidligere prostituerede skal kortlægge, hvad der fik dem ud af prostitutionen.

- Når vi kender de prostitueredes egne bud og får systematiseret den viden, kan vi bedre sætte ind med den sociale indsats, der virker, siger socialminister Benedikte Kiær (K) i en pressemeddelelse.