Professor: Langvarige visitations-zoner kan give bagslag

Der er indført en midlertidig visitationszone i København. Langvarige og store zoner kan dog give problemer

Politiet har torsdag indført en midlertidig visitationszone i en del af København, og onsdag blev en visitationszone i Aarhus Vest udvidet og forlænget.

Selv om visitationer kan være et godt redskab, skal politiet være påpasselig med ikke at bruge dem i flæng. Det påpeger Line Lerche Mørch, der er professor i forebyggelse af bandeinvolvering og radikalisering. 

 

- Visitationszoner kan være et vigtigt redskab, når der er akutte konflikter og situationer med mange våben.

- Men hvis man gør det for længe eller for bredt, er der en fare for, at man kommer til at mistænkeliggøre og måske visitere nogle med en særlig profil, som typisk er unge mørkhårede mænd, siger Line Lerche Mørch.

I en visitationszone har politiet ret til at foretage stikprøvevis visitation af alle personer i hele området. Dermed kan det være et vigtigt middel til at bekæmpe bandekriminaliteten. 

Nu sættes der endnu hårdere ind mod uromagerne i det vestlige Aarhus. Politiet har netop indført visitationszoner i hele det uroplagede område. Se indslag fra 25. juni her. 

Kigger man mod udlandet, er der eksempler på, at det kan blive problematisk. Det er dog svært at sige, om det er blevet brugt for bredt i Danmark, fortæller Line Lærke Mørch.

- I nogle områder i udlandet er visitationer blevet brugt rigtig meget og har været med til at skabe stor vrede og opposition til politiet. Denne risiko er der også i dansk sammenhæng, hvis man bruger det for ofte, for længe og for bredt. 

- For tiden virker det til, at det i dansk sammenhæng primært bliver brugt til særligt afgrænsede og konfliktfulde omstændigheder, men hvis tendensen er, at man gør det mere permanent, kan det give bagslag, siger professoren.

Den nyoprettede visitationszone i København gælder til og med 3. august. I Aarhus varer den til 18. august.

080321 Mænd i børnehaven VTR 1930 Still 2

Thomas er pædagog: Nu skal han have flere mandlige kolleger

Grenaa-Anholt Færgefart

Anholtfærgen frigiver flere billetter

20210301-122956-L-1920x1279we

Den ventede smitteeksplosion er udeblevet, så hvorfor åbner vi ikke mere?

Børnehaver på hjul

play Børnehaver på hjul skal afhjælpe pladsmangel

kirkens korshær genbrug

Forrygende genåbning for genbrugsbutikker, men: - Vi kommer ikke til at indhente tab

Veljko Djuric.

play En mors mareridt: Han troede, han var udødelig