Professor frifindes for uredelighed

Aarhusiansk intelligensforsker har ikke begået videnskabelig uredelighed, fastslår Vestre Landsret

Den aarhusianske professor emeritus Helmuth Nyborg er blevet frifundet for videnskabelig uredelighed.

Det fremgår af en dom fra Vestre Landsret.

Professoren, der forsker i intelligensmæssige forskelle mellem køn og racer, blev i 2013 erklæret videnskabelig uredelig af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Udvalgets begrundelse var, at Nyborg havde anvendt vildledende reference og undladt at angive en medforfatter i en artikel om "Den vestlige civilisations forfald" publiceret i et internationalt anerkendt tidsskrift.

Professor har en god følelse i maven

Det fik Nyborg til at stævne uredelighedsudvalget, fordi han ikke mente, der var tale om så alvorlige fejl, at det kunne berettige til at blive stemplet som uredelig.

'En krystalklar dom'

Vestre Landsret har lyttet til Nyborgs argumenter, og det glæder den 79-årige professor, der stadig er aktiv forsker.

- Det er en krystalklar dom. Jeg er totalt frifundet for videnskabelig uredelighed, og så er jeg tilkendt godt 200.000 kroner for de omkostninger, jeg har haft til advokat. Det er, hvad jeg havde håbet på og også regnet med, siger Helmuth Nyborg.

Økonom: Jeg leverede bare tal til Helmuth

Han siger, at dommen har stor betydning for hans fremtidige virke.

Stor betydning for fremtiden

- Hvis man bliver præsenteret som en statsligt stemplet uredelig forsker, så betyder det, at mange ikke vil samarbejde med mig. Man vil ikke skrive artikler sammen med mig, fordi man risikerer, at det vil "smitte af". Derfor betyder det alverden, siger Helmuth Nyborg.

- Det er jo en kendt sag, at en forsker kun har en eneste ting som positiv gods i kufferten, og det er anerkendelse fra kollegerne. Hvis den hviler på en uredelighedsdom, så er den anerkendelse jo væk, og så bliver det svært at forske med andre og i det hele taget svært at få publiceret artikler, siger han.

Fakta:

Professor emeritus Helmuth Nyborg stævnede sidste år Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for at få renset sit navn. Her kan du læse om baggrunden for sagen.


* UVVU stemplede i 2013 Nyborg som videnskabelig uredelig for forskningsartiklen 'Den vestlige civilisations forfald'.


* Artiklen beskriver, hvordan Vestens gennemsnitlige intelligenskvotient vil falde, efterhånden som antallet af indvandrere fra ikkevestlige lande stiger, og at det sandsynligvis vil få demokratier til at kollapse, formentlig omkring 2085.


* Kritikken fra UVVU går på, at der manglede dokumentation for fremskrivningen af Vestens demografiske sammensætning, ligesom det ikke fremgik, at en medstifter af indvandringskritiske Den Danske Forening havde hjulpet Nyborg med arbejdet.


* Helmuth Nyborg erkender at have begået fodfejl, men ikke af en karakter, så hans arbejde kan betegnes som værende videnskabeligt uredeligt.


* Den kontroversielle psykologiprofessor har tidligere været anklaget for videnskabelig uredelighed.


* I 2005 offentliggjorde han en undersøgelse, der konkluderede, at flere mænd end kvinder har en meget høj intelligens.


* Det førte til, at Nyborg blev fritstillet af sin arbejdsgiver, Aarhus Universitet.


* Nyborg blev dog senere taget til nåde, og i 2007 konkluderede UVVU, at der ikke var grundlag for at betegne Nyborgs arbejde som uredeligt.