Privat pasning populært

Forældre finder egne løsninger, mens de venter på vuggestueplads

Små private pasningsordninger er i vækst i Østjylland, hvor omkring en halv gang flere benytter sig af den såkaldte fritvalgsordning i forhold til 2007. Det fortæller DR Østjylland.

Forældre finder selv en person, der kan passe deres barn.  Ordningen kan bruges sideløbende med, at man står på venteliste til en vuggestue- eller børnehaveplads.  Og det er der mange, der gør, fortæller souschef i Skanderborg Kommunes Børn og Unge-afdeling, Søren Aalund.

- Vuggestuer er meget populære, og hvis man får tilbudt en kommunal dagplejer, så vælger nogle fritvalgsordningen og bliver stående på ventelisten, til der er en plads ledig, fortæller han.

Skanderborg Kommune opjusterede den kommunale støtte til fritvalgsordningen i en periode fra 2008 til 2010, fordi der i den periode var flere små børn med behov for pasning, end kommunen havde vuggestue- og dagplejepladser til.  Netop den måde at bruge fritalgsordningen på møder kritik i pædagogernes fagforbund, BUPL.

- Forældrene er på denne her måde med til at løse et problem, som egentlig skulle løses af kommunen, siger Lasse Bjerg Jørgensen, der er forretningsudvalgsmedlem i BUPL, til DR Østjylland.

Han mener, at det er et problem, at et stigende antal forældre må vælge de små private ordninger, mens de venter på en plads et andet sted.