Poul er vred: De bruger os som losseplads

Poul Erik Jørgensen er træt af det syn, der møder ham, når han dukker op i genbrugsbutikken, han er frivillig i. Folk afleverer nemlig ikke kun ting, som kan genbruges.

Poul Erik Jørgensen bliver vred, når han mandag efter mandag møder ind hos Blå Kors Genbrug på Alsikevej i Randers, og der ligger bunker af ubrugeligt affald foran butikken.

- Folk bruger os som losseplads. Det er alt muligt. Pizzabakker, madrester, gamle hygiejnebind og bleer.

Nu har han fået nok. Derfor kommer han med et opråb til folk om at tænke sig om, inden de læsser alverdens ting af. For ud over irritationen ved at skulle sortere i andre folks skrald, så koster det også at fjerne affaldet.

- Vi betaler jo for at komme af med det. Hvert år betaler vi 6000 kroner for at køre affald på genbrugspladsen. Vi har en vis mængde, og når vi kommer over den, så stiger prisen, forklarer han.

Sådan så der ud mandag morgen foran butikken på Alsikevej i Randers.
Sådan så der ud mandag morgen foran butikken på Alsikevej i Randers. Foto: Blå Kors, Randers

Slemt efter corona

Poul Erik Jørgensen har været ved Blå Kors som frivillig på stedet i ni år. Hans oplevelse er, at det særligt efter corona ramte verden er blevet slemt med affald blandt de gode genbrugsting.

- Det blev helt galt, da corona startede. Da lukkede de genbrugspladsen, og så smed folk deres ting her, siger han.

quote Der er nogen som forstår det. Andre siger, at så smider de det bare af senere efter lukketid

Poul Erik Jørgensen, frivillig, Blå Kors Genbrug i Randers

Genbrugspladsen er ikke længere lukket - og har i øvrigt ikke været det længe - men det afholder altså ikke folk fra at smide ting af på Alsikevej.

Poul Erik Jørgensen har ikke et klart bud på, hvorfor det sker.

- Jeg ved det ikke. Måske rydder folk op derhjemme og smider alt det, de ikke kan bruge, her.

Kom i åbningstiden

Hos Blå Kors på Alsikevej foretrækker man, at folk kommer med tingene i åbningstiden, så de straks kan vurdere, om det er noget, der kan bruges, eller om det skal videre til genbrugspladsen. Her er det dog heller ikke alle, som forstår et nej til at modtage ting.

- Der er nogen som forstår det. Andre siger, at så smider de det bare af senere efter lukketid.

Og det er lige præcis dét, han kan se sker, når han kigger overvågningen igennem.

Blå Kors har ingen containere, hvor genbrugsting kan afleveres uden for åbningstid. Der er dog plads under et halvtag, men der bliver altid fyldt i weekenderne.
Blå Kors har ingen containere, hvor genbrugsting kan afleveres uden for åbningstid. Der er dog plads under et halvtag, men der bliver altid fyldt i weekenderne. Foto: Blå Kors, Randers

- De læsser det bare af og kører igen.

Problemet er størst efter weekenderne, men de frivillige i butikken oplever det også i hverdagene. Ifølge Poul Erik Jørgensen bruger de frivillige i butikken masser af tid på at sortere og rydde op.

- Det er også rester af trægulv, gamle møbler som ikke kan genbruges, ting som er gået i stykker eller er skilt, gamle gryder som er møgbeskidte og så videre. Ting som ikke kan sælges, konstaterer han.

Han understreger dog, at der også er pæne genbrugsting mellem pizzabakker og gulvrester. Men overtallet er til det ubrugelige, som er lige til lossepladsen.