Populære østjyske byer

Flere vil studere i den østjyske provins

SONY DSC

Der er masser af unge, der gerne vil uddannes til bl.a. lærer, pædagog og sygeplejerske. Antallet af ansøgninger til uddannelserne ved VIA University College i Østjylland er gået 10 pct. frem i forhold til 2011, hvor stigningen ellers også var markant.

I alt har 11.500 personer søgt optagelse på professionshøjskolens afdelinger i Østjylland. En af højdespringerne i år er psykomotorikuddannelsen i Randers, der har fået 64 pct. flere ansøgere end sidste år.

- Jeg kan slet ikke få armene ned igen. Det er rigtig flotte ansøgertal, og jeg er vældig glad på uddannelsens vegne, siger Helle Brok, der er uddannelsesleder på VIA University College, i en pressemeddelelse.

Horsens og Randers er populære
Også pædagoguddannelserne i de mellemstore østjyske byer har oplevet et decideret boom i ansøgertallet. I Horsens har 49 pct. flere søgt ind på uddannelsen, mens tallet i Randers er 23 pct. 

Fremgangen skyldes formentligt, at pædagoguddannelserne i begge byer er blevet en del af VIA's campus-områder. Studerende fra forskellige uddannelser har her et fælles studiemiljø i et område med nye undervisningslokaler.

Uddannelseschef for Pædagoguddannelsen i VIA, Peter Møller Pedersen, er ikke i tvivl om, at det forbedrede studiemiljø er en væsentlig del af forklaringen på de mange ansøgere.

- Vi så det samme mønster på pædagoguddannelsen på Campus Viborg, da de havde boet der i et år. Ansøgertallet steg markant i forhold til de omkringliggende pædagoguddannelser, så jeg tror på en campuseffekt," siger han.

Silkeborg lokker med motion
Der er også kamp om pladser på de østjyske sygeplejerskeuddannelser. For mens Aarhus her oplevet en tilbagegang på fem pct. til den uddannelse, har Horsens fået 20 pct. flere ansøgere i forhold til sidste år, mens tallet i Silkeborg er seks pct. 

I Silkeborg er det dog især læreruddannelsen, der er populær. Ni pct. flere har søgt uddannelsen som førsteprioritet i år. Det skyldes, ifølge uddannelsesleder Britta Riishede, blandt andet oprettelsen af to nye linjer.

- Vi har to særlige profiler. En sportstrænerlinje, hvor de studerende bliver certificeret som ungdomstrænere i håndbold, fodbold eller gymnastik. Og så en musikpilotlinje, hvor de studerende får mulighed for at fordybe sig i musik på mange niveauer," siger Britta Riishede.

Sportstrænerlinjen har især tiltrukket mange mandlige studerende, der lige nu udgør 46 procent af samtlige studerende på byens læreruddannelse.

Fulde huse - og ledige pladser
De flotte ansøgningstal betyder, at der allerede er fuldt hus på mange af VIA's uddannelser fra september, og at en del ansøgere må skuffes med et afslag pga. pladsmangel.

Der er dog stadig ledige studiepladser på flere af VIA's uddannelser. Det gælder bl.a. på ingeniøruddannelserne og uddannelsen til administrationsbachelor.

VIA University College er Danmarks største professionshøjskole med hovedafdeling i Aarhus, 17.000 studerende og 35 videregående uddannelser spredt i Region Midtjylland.